EnergiWatch

Poulsen: Ingen tvivl om at konkurrencen tager til inden for havvind

"Eftersom havvind er begyndt at blive en mere modnet industri, er der ingen tvivl om, at konkurrencen vil tage til, og det er også det, vi har set inden for de næste 12-18 måneder. Det har været med til yderligere at sætte skub i prisreduktionerne på havvind," siger Ørsted-topchefen.

Foto: Stine Bidstrup, Polfoto

Hård konkurrence og lave bud i de europæiske auktionsrunder har været kendetegnende for havvindmølleindustrien i 2017.

Den mere intense konkurrence i Europa har energiselskabet Ørsted også mærket, og sammen med en øget industrialisering, digitalisering og den teknologiske innovation har det været med til at sænke omkostningerne markant.

"Eftersom havvind er begyndt at blive en mere modnet industri, er der ingen tvivl om, at konkurrencen vil tage til, og det er også det, vi har set inden for de næste 12-18 måneder. Det har været med til yderligere at sætte skub i prisreduktionerne på havvind," siger Henrik Poulsen.

Sidste år vandt det danske energiselskab retten til flere projekter inden for havvind, og her var det også tydeligt, at der i løbet af året havde været pres på priserne.

I april i år sikrede Ørsted sig retten til at stå for tre havvindmølleprojekter i den tyske del af Nordsøen. For to af parkernes vedkommende lød buddet på et tilskud på nul euro per produceret megawattime. Det betyder med andre ord, at parkerne bliver opført uden offentlig støtte.

I september vandt selskabet en kontrakt på Hornsea 2-havmølleparken. Det skete til en elpris på 57,50 pund per megawatttime, som var 50 pct. lavere end ved sidste budrunde i 2015. På en hollandsk auktion, der var den første nogensinde uden statsstøtte, droppede Ørsted helt at afgive et bud.

"Der er ingen tvivl om, at de europæiske auktioner har lagt et nedadgående pres på de afkast, man kan hente på havvind, i forhold til hvad vi så for 4-5 år siden, hvor vi var pænt oppe i tocifrede afkastniveauer. Det er ikke det, vi har set i de seneste auktioner i Europa, men for så vidt angår de projekter, vi har vundet, er der stadig rigtig fornuftige afkast, hvor vi skaber værdi for virksomheden og aktionærerne," siger topchefen.

Vigtige auktioner i Tyskland og USA

Henrik Poulsen fortæller, at Ørsted fortsat er "absolut konkurrencedygtig" - også i Europa. Samtidig arbejder selskabet hårdt på at få fodfæste på både det amerikanske og taiwanske marked, og i december annoncerede det et bud på en stor havvindauktion i Massachusetts i USA. Resultatet fra den auktion ventes offentliggjort i april i år.

"Der sker mange spændende ting på de to markeder, og inden for den seneste uges tid har vi set nogle markante udmeldinger fra USA, hvor der er et ret stærkt "commitment" til at udbygge havvind også i New Jersey og New York. Vi vil selvfølgelig altid meget gerne have noget ud af en auktion, vi går ind i, men det amerikanske østkystmarked ser ud til at blive ret bredt funderet, så det er ikke sådan, at jeg vil sige, at den ene auktion er altafgørende. Der vil være en del muligheder i USA over de næste 2-4 år," siger Henrik Poulsen.

Samtidig ser topchefen frem mod en grid-allokeringsproces i Taiwan, hvor selskaber får tildelt kapacitet til at blive forbundet til nettet. Derudover er Ørsted i øjeblikket i gang med at forberede sig på en tysk auktion i april, hvor der bliver udbudt projekter for 1,6 gigawatt.

"Vi har ikke taget endeligt stilling, men vi har nogle projekter, der giver os mulighed for at være med, og det er noget, vi evaluerer på frem mod april. Vi har relativt store projekter, som vi kan byde ind med dernede," siger Henrik Poulsen.

Nye, store vindplaner på USAs østkyst forsikrer Ørsted om vækst Analytikere om Ørsted: Berettiget aktiestigning efter regnskab Kommerciel drift på bioanlæg forsinket for Ørsted 

Mere fra EnergiWatch

Vestas bekræfter at stjålet data er delt

Data fra mølleproducentens it-systemer er blevet stjålet og tilbudt til tredjepart, meddeler Vestas, der "har grund til at tro", at det primært handler om interne informationer. Vi har ikke ladet os afpresse, fastslår topchef.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs