EnergiWatch

Barclays ser GE-prisfald på 20 pct. i fjerde kvartal

Priserne på GE's landmøller kan i fjerde kvartal være faldet med en femtedel fra året før, mener den britiske bank.

Onsdagens regnskab fra Vestas' store amerikanske konkurrent, GE, understreger ifølge Barclays et stor prispres i vindmølleindustrien. På onshore-møller talte GE om en prisfald på 10 pct. i 2017, men ifølge den britiske banks beregninger var prisfaldet noget større specifikt i fjerde kvartal.

"For fjerde kvartal kalkulerer vi, at priserne på onshore-møller faktisk faldt med 20 pct., til 0,77 mio. dollar per megawatt (0,62 mio. euro). Det kan være den laveste gennemsnitlige salgspris, vi nogensinde har set, selv om det skal bemærkes, at forskelle i ordresammensætning og valutakurser kan forklare en del af faldet," skriver Barclays i et notat.

GE modtog i fjerde kvartal bestillinger af 1165 vindmøller, hvilket var 2 pct. færre end i samme kvartal året før, men på den efterfølgende telekonference kom det dog frem, at der målt på møllekapacitet var tale om en ordrefremgang på 2 pct. til 2,8 gigawatt.

Stigningen på 2 pct. kalder Barclays for en underpræstation i forhold til Vestas' fremgang på 12 pct. og en estimeret ordrevækst for Siemens Gamesa på 10 pct. I forhold til ordreudviklingen noterede GE på telekonferencen, at dynamikken reflekterer et "betydeligt prispres i kvartalet".

"Vi har set prispresset øge gennem året som følge af et konkurrencepræget marked i USA, og i takt med at de internationale markeder gradvist er gået over til at bruge auktionsbaserede processer," sagde GE's finansdirektør, Jamie Miller.

Markedet for landmøller fortsætter ifølge finansdirektøren dog med at vise stærk megawatt-vækst, men priserne er altså en "betydelig modvind".

Han kunne også fortælle, at den amerikanske skattereform har givet noget turbulens og bidrager til yderligere prispres.

"I USA så vi en nedgang i markedsaktiviteten i afventning af beslutningen om skattereformen, som blev underskrevet i december. Det amerikanske marked fortsætter med at være meget sundt, men vi forventer at se prispres, da påvirkningen af skattereformen bliver fordøjet på finansieringsmarkederne (tax equity-markederne)," sagde Jamie Miller.

Vestas-aktien faldt onsdag 3,8 pct. efter GE's regnskabsaflæggelse, og torsdag falder den yderligere 1,6 pct. til 416,90 kr. i et generelt negativt aktiemarked. Vestas kommer med regnskab for fjerde kvartal 7. februar.

Mere fra EnergiWatch

Fabrikker lukker på grund af høje energipriser

Stigende energipriser tvinger nu producenter af gødning og stål til at lukke fabrikker. Sværvægteren Yara lukker en række europæiske fabrikker, hvilket sender et klart signal om, at der er udsigt til voldsomme prisstigninger på gødning.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs