EnergiWatch

Undersøgelse om vindmøllestøj kan være klar om få måneder

En del af den vigtige og længe ventede undersøgelse af vindmøllers helbredseffekter kan være få måneder fra at se offentlighedens lys. Kræftens Bekæmpelse oplyser, at man har fået positive fagfællebedømmelser på resultaterne.

Foto: /ritzau scanpix/Tycho Gregers/

Tilløbet har været langt og ventetiden endnu længere, men nu kan de første resultater fra Kræftens Bekæmpelses undersøgelser af vindmøllestøjs påvirkning af den menneskelige fysik snart være på trapperne.

Det oplyser seniorforsker og ansvarlig for undersøgelsen hos Kræftens Bekæmpelse, Mette Sørensen.

Indtil videre er to artikler sendt i peer review hos videnskabelige tidsskrifter og to er sendt tilbage. Heraf kan resultaterne af den ene måske være klar til offentliggørelse om få måneder.

"Vi har fået review-svar på to artikler indtil videre, og de svar arbejder vi med nu. Det er positive kommentarer, vi har fået, og derfor håber jeg, at der ikke går så lang tid, før vi kan få lov at fortælle om de første resultater fra den ene undersøgelse," uddyber hun.

Mette Sørensen forklarer, at det kan være nødvendigt at gentage review-processen flere gange, og derfor understreger hun, at tidshorisonten er angivet med forbehold.

"Problemet er, at en del af arbejdet er ude af vores hænder. Derfor er svært for mig at sige noget entydigt om, hvornår vi kan offentliggøre resultaterne."

Kræftens Bekæmpelses bestræbelser kommer til at munde ud i to artikler, der handler om hjerte-kar-sygdomme, og en drejer sig om diabetes.

Usikkerheden om, om støjpåvirkningen fra vindmøller kan være sundhedsskadelig har fået en mængde kommuner til at indstille godkendelsen af nye vindmølleprojekter. Derfor er undersøgelserne ventet med spænding i såvel kommuner, industrien og blandt de naboer, som i dag bor tæt op af vindmøller.

På kortet herunder kan du se, hvor mange naboer hver enkelt dansk vindmølle har.

Se kortet i fuld størrelse her.

Arbejdet med undersøgelsen blev iværksat efter ønske af de daværende det Miljøministerium, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og Klima-, Energi- og Bygningsministeriet under S-R-SF-regeringen i 2013.

Den store spænding omkring undersøgelsen har fået nogle til at tro, at Kræftens Bekæmpelse entydigt ville kunne konkludere, om det er farligt at bo ved siden af vindmøller eller ej. Ifølge Mette Sørensen er det dog vigtigt at vide, at det ikke er tilfældet.

"Vores studie er ikke et resultat, som man kan sætte to streger under. Vi kommer med en brik i puslespillet, det handler om, om vindmøllestøj er farligt. Så det er altid vigtigt, at man ser på al viden om det," sagde hun sidste år i en række medier.

Kun få naboer klager over allerede opstillede vindmøller

Undersøgelse tilbageviser fejl ved støjmåling af vindmøller

Vindmølleindustrien: Regeringens opgør med kystnære møller "uvirkeligt"

Sydjyske kommuner tøver med vindplaner

Vindmølleflygtninge: Støjen gør os syge og tvinger os ud af vores egen bolig

Mere fra EnergiWatch

Nordex taber knap en milliard i andet kvartal

Den tyske mølleproducent er den næste i rækken, der kan fremvise et stort tab. Nordex må ligeledes se toplinjen svinde ind. Det er dog præcis som ventet, lyder det fra direktøren.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs