EnergiWatch

Stærk ordre-slutspurt var mere håb end forventning for Vestas

"Det er højst overraskende, at man kan slutte året så godt af med den usikkerhed, som har været på flere markeder," vurderer en analytiker.

Foto: Frank Boutrup Schmidt/Vestas

De store vindmølleproducenter plejer at annoncere en række ordrer i slutningen af året, men at Vestas efter børslukketid fredag kunne offentliggøre ti ordrer på samlet 998 megawatt (MW) er overraskende markedssituationen taget i betragtning.

Det vurderer chefaktieanalytiker hos Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen.

"Det er højst overraskende, at man kan slutte året så godt af, med den usikkerhed som har været på flere markeder - særligt i USA. Vi fik et par store amerikanske ordrer, men ordrerne er bredt funderet, og det sender et signal om, at Vestas står stærkt konkurrencemæssigt i hele verden, hvilket er et af de gode købsargumenter i Vestas-aktien," forklarer chefaktieanalytikeren til Ritzau Finans.

Han vurderer, at det store ordreindtag sender et "stærkt signal", men at der stadig er usikkerhed om selskabet.

"Det har været mere håb end forventning, at Vestas ville slutte året godt af, så det er et ekstremt stærkt signal at sende. Er det her så noget, som fjerner al frygten i Vestas? Nej, det er det ikke, for vi har stadig indikationer af, at priserne falder i markedet. Men det er allerede prisset godt ind, og derfor bør aktien også kunne løfte sig," siger Michael Friis Jørgensen.

Han vurderer, at aktien de kommende dage bør stige med 7-10 pct., som investorerne får løftet deres estimater.

Større ordreindgang end ventet

Vestas' ordre-run fredag bragte årets samlede ordreannoncering op på 10.691 MW - og det er uden bunken af såkaldte uannoncerede ordrer for fjerde kvartal, som Vestas først offentliggør omfanget af i sit årsregnskab.

Dermed har selskabet allerede inden de uannoncerede for fjerde kvartal slået den ordrerekord på 10.494 megawatt, som blev opnået sidste år.

"Der var indikationer af, at nogle af de her ordrer lå længe ude i fremtiden, end vi er vant til, så der er ingen tvivl om, at investorerne nok løfter 2018-estimaterne med 500-700 MW. Vi kan snakke om prispres, og om hvad møllerne er blevet solgt til, men på grund af den store operationelle gearing - bundlinjeeffekten - af denne her ordreindgang, så skal indtjeningsestimaterne hos selv de mest negative op med 7-10 pct. i den kommende tid," vurderer Michael Friis Jørgensen.

Årets ordreindgang har ligeledes overgået analytikernes forventninger, der op til regnskabet for tredje kvartal var på 10.033 megawatt for 2017 - inklusive de uannoncerede for fjerde kvartal.

Chefaktieanalytikeren forventer, at Vestas når en samlet ordreindgang for 2017 på 11.100-11.200 MW.

Vestas-aktien åbner tirsdag 3,4 pct. højere i 443,50 kr.

 

Mere fra EnergiWatch

Udkast til el-loft vækker utilfredshed

Den foreløbige udmøntning af el-loftet, som Energi- og Skatteministeriet har arbejdet på, mens Danmark har ventet på en ny regering, er diskriminerende og har mangler, mener man hos Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs