EnergiWatch

Vattenfall vil deltage i hollandsk auktion uden statsstøtte

Det svenske energiselskab oplyser, at det har tænkt sig at byde i den hollandske auktion om de to havmølleparker Kust Zuid.

Foto: Robin Dave

(Opdateret kl. 13.18)

Fredag er der startet en stor hollandsk auktion for havvindmøller, som for første gang skal vindes uden offentlige støttekroner.

Det svenske energiselskab Vattenfall har tænkt sig at byde på auktion, oplyser selskabet i en pressemeddelelse fredag.

Ørsted - det tidligere Dong Energy - ønsker over for Ritzau Finans ikke at kommentere, hvorvidt det har tænkt sig at byde på auktionen.

Selskaberne kan byde ind på auktionen fra 15. december til 21. december. Hvis der ikke kommer bud, som kvalificerer til at vinde auktionen, vil der blive afholdt en ny, hvor der vil være mulighed for at få offentlig støtte.

Auktionen går på to vindparker i den hollandske del af Nordsøen med en samlet kapacitet på omkring 700 megawatt (MW), der skal være opført i 2022.

Ørsted vandt tidligere i år en tysk auktion på tre havmølleparker, hvor to af dem var uden offentlig støtte, hvilket blev betegnet som historisk, da havvindmølleparker altid er blevet finansieret med tilskud.

Modsat den hollandske auktion var der dog mulighed for offentlig støtte til projekterne, men her valgte Ørsted altså at byde ind med nulbud.

Ørsted-topchef Henrik Poulsen udtalte i starten af november, at han ikke finder den hollandske auktion lige så attraktiv som den tyske.

Det skyldes forskellige rammebetingelser som regler, tidslinjen for konstruktionen og forhold for havvindmølleparkerne.

På daværende tidspunkt ønskede han heller ikke at fortælle, om selskabet havde tænkt sig at byde.

Vattenfall fortæller, at det byder i den hollandske auktion, fordi der er gode vindforhold og gode synergimuligheder med en anden af selskabets havmølleparker, der ligger tæt på, samt fremtidige projekter i Nordsøen.

Energiselskaberne kan desuden se frem mod en auktion i Massachusetts i USA i december. Ørsted har tidligere annonceret, at selskabet har planlagt at byde ind på projekter på denne auktion.

Det danske energiselskab venter at få det endelige resultat af den amerikanske auktion i midten af 2018.

Nulbydere får forlomme til hollandsk havvind

Holland vil øge grøn støtte med en tredjedel

Mere fra EnergiWatch

Havvindmøllepark ud for Aarhus droppes

Manglende mulighed for at skifte de oprindeligt planlagt vindmøller ud med færre men større får nu European Energy til at opgive den kystnære park, Mejl Flak. Ærgerligt, for Danmark mangler strømmen, sukker projektudvikleren.

Minister freder visse netvirksomheder fra nye krav

Netvirksomheder uden kommercielle aktiviteter vil ikke blive påvirket af nye habilitetskrav og der vil blive taget højde for multiforsyningsselskaber, garanterer Dan Jørgensen, samtidig med at han dog slår fast, at alle andre netselskaber uanset størrelse skal omfattes af nye krav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs