EnergiWatch

Lilleholt: Grøn omstilling går over al forventning

Nettoudbygningen for landvind er med 924 MW langt større end planlagt i energiaftalen, siger energiminister. Det kan dog tilskrives uventet lav udskiftning, for nyopførelsen halter fortsat efter planen.

Foto: Jeppe B. Nielsen

Danmarks udbygning af grøn energi i form af vindmøller på land og solceller sker i et højere tempo, end det var forventet i energiaftalen fra 2012.

Det viser en ny opgørelse fra Energi- og Klimaministeriet.

Energiaftalen løber frem til 2020 og blev vedtaget af et bredt politisk flertal, da Martin Lidegaard (R) var energi- og klimaminister.

I aftalen forventes en nettoudbygning med landvind på 500 megawatt (MW) i hele perioden. Sidst i november 2017 var der netto opstillet 924 MW siden 2012.

Det tal ventes at vokse til mere end 1250 MW landvindmøller frem mod 2020, viser ministeriets opgørelse. Den er udarbejdet efter ønske fra Dansk Folkepartis energiordfører, Mikkel Dencker.

Matematikken bag resultatet

...undskyld, der brydes lige ind i artiklen her: For en god ordens skyld bør det endnu engang nævnes, at mens nettoudbygningen ifølge Energiaftalen ganske rigtigt lyder på 500 MW, så nævnes der i aftaleteksten også en metode til den udbygning.

"Der udbygges med ekstra 500 MW på land frem til 2020. Det betyder, at der i alt vil bliveopført 1.800 MW på land, herunder 1.300 MW, der skal erstatte gamle møller, der nedtages," står der i aftalen.

Imidlertid er der fra indgåelsen af Energiaftalen den 3. april 2012 til slutningen af oktober 2017 installeret 1.150,4 MW ny vind, mens der er pillet 290,8 MW ned. Hvilket altså får regnestykket til at gå op, blot med nogle ret forskellige tal. Eller sagt på en anden måde er der sat færre møller op end forventet, men blot også pillet langt færre ned end planlagt.

At nettoudbygningen i EnergiWatch' beregning lyder på 859,6 MW og ikke de 924 MW, Lars Chr. Lilleholt når frem til, kan skyldes, at der i ministerens opgørelse inkluderes møller installeret i november 2017. De tal er endnu ikke offentligt tilgængelige i stamdataregistret, der er opdateret med data ultimo oktober. Energistyrelsen havde ikke onsdag tid til at eftertjekke EnergiWatch beregning.

Men kan det så ikke være lige meget? Muligvis – med mindre, selvfølgelig, man ernærer sig inden for de forskellige dele af installering og/eller nedtagning af møller. Teknisk set kan det dog også have betydning i forhold til, at formålet med udbygningen var, øge "vindkraftproduktionen på land med ca. 20 pct.". Nye, større møller producerer typisk markant mere per megawatt.

Det regnestykke kræver flere markante forbehold. Dels at der er stor forskel på vindår, dels at der i Energistyrelsens statistikker ikke sondres mellem hav- og landvind, og dels at vi endnu ikke er i 2020. Med det sagt ser målet dog ud til at blive mere end opnået: Den danske vindproduktion i 2016 var med 46 PJ knap en fjerdedel højere end i 2012.

Nå, det var bare det. Beklager afbrydelsen...

En øjenåbner

Også for solceller går udviklingen noget hurtigere end forudsat i 2012. Den oprindelige ramme var sat til 500 MW og blev senere hævet til 918 MW frem mod 2020.

I dag er der installeret over 860 MW solceller og givet tilsagn om yderligere cirka 100 MW, oplyser energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

"Vi kan konstatere, at den grønne omstilling samlet set går over al forventning. Andelen af landbaseret vindkraft er meget, meget større end forventningen," siger han til Ritzau.

Og det er ikke blot vurderinger - det er vindmøller, der står og snurrer, tilføjer Lilleholt.

"For mig at se er det en øjenåbner i forhold til det billede, som nogle forsøger at tegne af, at det går rigtig skidt med den grønne omstilling."

Men du må vel dele en stor del af æren med dine ministerforgængere?

"Jeg deler æren med alle dem, der har været med i energiaftalen. Dette er resultatet af et langt, sejt træk og et godt og solidt bredt samarbejde i Folketinget," siger Lars Christian Lilleholt.

Mikkel Dencker er også tilfreds.

"Især venstrefløjen kører meget med en fortælling om, at regeringen og Dansk Folkeparti prøver at bremse den grønne omstilling ved at lægge hindringer i vejen," siger han.

De tal, der nu er på bordet, peger på, at kritikken ikke er berettiget, mener Dencker.

"Teknologiudviklingen har givet meget mere grøn energi for pengene. Ude i horisonten kan vi se, at grøn energi på et tidspunkt slet ikke behøver støtte mere," siger han.

Danmark består den grønne energieksamen med glans

Minister er klar til at bygge endnu flere havvindparker 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs