EnergiWatch

Rotterdam slutter sig til planer om kunstig energiø

De mere end ambitiøse planer om at anlægge en kunstig havmølle-ø i Nordsøen får ny støtte fra endnu en væsentlig aktør.

Foto: PR - TenneT

AMSTERDAM: En af Europas største havne, hollandske Rotterdam Havn, går nu med i projektet North Sea Wind Power Hub. Dermed har projektet nu deltagelse fra aktører i Danmark, Holland og Tyskland. Ud over Rotterdam Havn deltager danske Energinet.dk, tysk-hollandske Tennet og hollandske Gasunie i projektet.

"Industrien behøver vedvarende elektricitet for at møde de klimamål, man er blevet enige om i Paris-aftalen. Ideen om North Sea Wind Power Hub er en tiltalende tilgang til at løse storskala energiudfordringer i Nordsøen. Vi har i Rotterdam Havn stor erfaring med at inddæmme og udnytte havbund, og vi er meget glade for at bidrage med ekspertise til dette konsortium. Der er brug for at sætte fart på udviklingen af storskala vindkapacitet i Nordsøen, og vi må sikre, at denne kapacitet bliver integreret effektivt i de enkelt Nordsø-landes energiplaner," siger Allard Castelein, adm. direktør i Rotterdam Havn.

Den foreløbige plan består i at bygge en eller flere kunstige øer i den relativt lavvandede Dogger Banke mellem Danmark og England, så omkringliggende havmøller snarere vil være kystnære møller, der er en noget billigere teknologiform. Projektet er endnu blot i undersøgelsesfasen, men det vurderes at kunne huse op til mellem 70-100GW havvind.

Foruden skabelsen af en ø – og naturligvis vindmøllerne på og omkring den – skal der graves elkabler fra den til de omkringliggende lande. Det vil sige Danmark, Storbritannien, Holland, Tyskland, Norge og Belgien. Den øgede sammenkobling af landenes elnet skal samtidig fungere som en platform til et bedre integreret elmarked i regionen.

Energinet.dk og Tennet vurderer, at projektet kan realiseres omkring 2035, såfremt der træffes investeringsbeslutning. De to systemoperatører åbner op for, at andre interessenter kan tilslutte sig den videre udvikling og undersøgelse af projektets potentiale.

Det er blot to måneder siden, at holalndske Gasunie indtrådte i konsortiet med et ønske om at anvendes power-to-gas-teknologi på den såkaldte energiø.

Aftale om kunstig havmølle-ø underskrevet

 

Konsortiet bag kunstig havmølle-ø bliver udvidet

 

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere