EnergiWatch

Vestas: Auktioner forstærker konkurrencepresset

Vindauktionerne har sat ekstra skub i konkurrencen, mener finansdirektøren i Vestas.

(Opdateret 10.02)

Indførelsen af auktionsbaserede ordninger på mange markeder har forstærket presset i et i forvejen stærkt konkurrencepræget vindmøllemarked.

Det siger Vestas' finansdirektør, Marika Fredriksson, i et interview med Ritzau Finans.

"Konkurrencen er accelereret som følge af auktioner. Vi er i et marked i transition."

"Under auktionerne ser vi kunderne opnå lavere priser på salg af strømmen, simpelthen fordi det er krævet, og det betyder åbenlyst også, at de kræver lavere LCOE-priser fra deres leverandører. Det er sådan, markedet ændrer sig," siger Marika Fredriksson.

Begrebet LCOE står for levelized cost of energy og dækker over produktionsprisen på vindmøllestrøm.

"Som vi har sagt i nogen tid, handler det om at komme med nye produkter, komme ud med lavere omkostninger og at være ekstremt effektive i det overordnede produkttilbud - det er markedsmiljøet," siger Marika Fredriksson.

Hårdt pres på det tyske marked

Ritzau Finans: På hvilke markeder oplever I det største prispres?

"Det er et globalt fænomen. Markedet i Europa går fuldstændig over til auktioner, men den største ændring indtil videre er det tyske system. Påvirkningen er dog global," siger Marika Fredriksson.

For Vestas handler det om at beskytte sine marginer gennem stærkt fokus på omkostninger og forbedrede produkter.

"Vi bestræber os på at optimere vores marginer fremadrettet, men som alle andre er vi ikke immune over for markedsændringer."

"Men vi har et godt system med accelererende indtjening med fokus på faste omkostninger og fokus på LCOE. Spørgsmålet er, hvor stor en margin markedet vil tillade dig at have i konkurrencen," siger Marika Fredriksson.

Vestas-aktien knockoutet ved børsstart

Vestas går tilbage i tredje kvartal

Forsiden lige nu

Siemens Gamesa fusion har skabt stor intern uro

Den storstilede fusion af spanske Gamesa og dansk-tyske Siemens Wind Power har udviklet sig til et problembarn for en række ansatte i den nye vindmøllekæmpe. Interne magtkampe og store kulturelle omvæltninger betyder, at medarbejdere søger væk fra selskabet efter det, de oplever som et kaotisk ægteskab mellem de to virksomheder.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere