EnergiWatch

Lilleholt vil ikke garantere bredt energiforlig

Energiministeren vil gerne lande en bred energiaftale med oppositionen efter nytår, men det bliver ikke nogen gavebod for rød blok. Det siger han til Børsen, efter Socialdemokraterne har luftet en frygt om, at regeringen vil gå enegang med Dansk Folkeparti.

Foto: Nicolai Lorenzen/Polfoto/Arkiv

Oppositionens harme over den smalle aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti om en ny støttemodel til vindmøller og solceller har endnu ikke lagt sig, og nu frygter Socialdemokraternes Jens Joel, at enegangen vil fortsætte i den forestående energiaftale.

Det siger han til Børsen.

"Det vil være fuldstændigt at overhøre erhvervslivet, der har mest brug for, at vi laver brede aftaler," siger energiordføreren. Han frygter et smalt energiforlig som "et brud på 40 års energipolitik."

Avisen har foreholdt energiministeren bekymringen fra ordføreren, og herfra er beskeden, at "det er alt for tidligt at vurdere", om der kan landes et bredt forlig efter nytår. Ministeren siger dog, at han ønsker en bred aftale.

"Jeg ser gerne en bred energiaftale, og det tror jeg fortsat på kan lade sig gøre. Men det kræver også, at oppositionen tager et ansvar," siger Lilleholt til Børsen.

Den officielle forklaring på, hvorfor oppositionen og regeringen ikke kunne mødes om VE-støtten udspringer af en uenighed om afregningsmodellen. Hvor oppositionen og industrien har ønsket sig en garanteret mindstepris for den solgte el i støtte, så har regeringen stået fast på at give vindmølleejerne et fast tillæg, og den strid er altså endt med en smal aftale uden om rød blok.

S, SF, R, Enhedslisten og Alternativets lancerede i maj sine ønsker til det kommende forlig, og her er ønsket blandt andet at sætte lighedstegn mellem danskernes elforbrug og produktionen fra vind, sol og anden vedvarende energi "hurtigst muligt og gerne i 2030," som det hed. Ud over også at kalde regeringens målsætning om 50 pct. vedvarende energi i 2030 for utilstrækkeligt ønsker partierne sig også supplerende målsætninger, som blandt andet skal regulere brugen af bestemte brændsler.

Dengang tog energiministeren overvejende positivt imod forslagene dog med de forbehold, at regeringen i stedet for at sætte måltal for blandt andet nye vindmøller og solceller så aftalen mere som en "kedelig" gennemgang af afgifter på området, som det hed.

På andre punkter var ministeren positiv over for oppositionens forslag.

"De sparker en åben dør ind her," sagde han til Ritzau i maj.

"Udfasning af kul i 2030 eksempelvis. Jeg tror ikke, at der er meget kulkraft i 2030. Det vil udviklingen føre til, hvis man ser den hastighed de centrale kraftvarmeværker udfaser kul med. Hvis det her er oppositionens krav til en kommende energiaftale, så tror jeg, at det bliver relativt nemt," hed det videre.

Tidligere på måneden sagde regeringen, at den ikke som planlagt ville begynde forhandlingerne om et nyt energiforlig for perioden efter 2020 i efteråret. Det er nu udskudt til efter nytår.

Bureaukrati vil æde effektivisering i fjernvarmen op

Regeringen indgår smal aftale med DF om grøn energi

Oppositionen advarer regeringen mod smal vindaftale

Regeringen udskyder sit udspil til energiaftale

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs