EnergiWatch

Lilleholt skyder vind-industriens støttedrømme ned

En hidsig talkrig mellem energiministeren og Vindmølleindustrien er blusset op forud for forhandlinger om en ny støtteordning for landvind. Lars Chr. Lilleholt kalder industriens model for en kampagne til egen vinding, mens industrien beskylder ministerens beregninger for at være "det værste makværk."

Foto: /ritzau/Jens Dresling

Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) har ingen intentioner om at komme vindmølleindustrien i møde, når mølleproducenternes interesseorganisation Vindmølleindustrien har fremlagt et alternativt forslag til en støttemodel de næste to år. Det skriver Børsen onsdag.

Folketingets partier mødes torsdag for at diskutere støtten, og forud for det har regeringen fremlagt en auktionsbaseret model, hvor mølleejerne tilbydes et fast tilskud til elprisen i 20 år. Penge, som skal udmøntes af en pulje på 1,3 mia. kr. i 2018 og 2019, og som med regeringens lommeregner vil give 200 MW ny, grøn el. Det forslag er Vindmølleindustrien ikke tilfreds med, og med et alternativt udspil fra sidste uge lover Vindmølleindustrien, at man for færre penge vil kunne få den dobbelte effekt, hvis blot man vil give vindmølleejerne en garanteret mindstepris i stedet for det faste tillæg.

Det ønsker energiministeren ikke, fordi statskassens regning dermed bliver afhængig af elprisen. Lars Chr. Lilleholt mener, at Vindmølleindustriens udspil "bygger på helt andre forudsætninger" end regeringens og henviser til, "den kampagne, vindmølleindustrien fører, hvor de har nogle interesser, de skal pleje.". Han henviser til beregninger fra ministeriet, som viser, at regeringens eget forslag vil øge den installerede kapacitet med mere end faktor otte, hvis man regnede på samme måde som Vindmølleindustrien.

De tal kalder administrerende direktør i interesseorganisationen Jan Hylleberg for "det værste makværk fra ministeriet."

Børsen oplyser, at Socialdemokratiet endnu ikke har taget stilling i spørgsmålet om de to støttemodeller.

Massivt støtteudløb kan medføre udflagning af vindmøller

Vindmølle-ejere kritiserer nyt udspil til støtteordning

Danske vindmøller skilles ad, sendes til udlandet og snurrer videre

Lilleholt vil spørge EU, om støtteordning kan forlænges

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs