EnergiWatch

Minister vil stoppe nye ekstraregninger til fjernvarmekunder

Energiministeriet vil stoppe fjernvarmeselskaberne fra i fremtiden at hive ekstra milliarder ud af kunderne.

Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) vil hurtigst muligt stoppe fjernvarmeselskaberne i at udnytte en regnskabsfidus til at trække ekstramilliarder ud af kunderne.

Derfor har ministeren onsdag fremsat et lovforslag, der med øjeblikkelig virkning bremser kommunerne fra at hive penge ud af fjernvarmeselskaber og dermed fjerner incitamentet fra selskaberne til at udnytte fidusen.

"For mig er det afgørende, at vi nu og her får strammet reglerne, så kommunerne og deres selskaber fremover ikke længere har mulighed for at få en urimelig forrentning af deres historiske indskudskapital. Og så vi sikrer, at forbrugernes penge bliver i sektoren eller sendes retur i form af investeringer og lavere varmepriser. Dermed sikrer vi, at varmeforbrugernes penge ikke kan bruges på alt muligt andet som at bygge svømmehaller," skriver Lars Christian Lilleholt.

Selskabernes fidus består i, at fjernvarmeselskaberne efter en ny afgørelse kan kræve forrentning af såkaldt indskudskapital af kunderne.

Med den afgørelse ligger der ekstraregninger for 3,4 milliarder kroner til de danske fjernvarmekunder i vente ifølge Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans, der har afdækket sagen.

Pengene kan så trækkes ud til ejerne - ofte kommuner. Fjernvarmeselskaberne skal ellers hvile i sig selv, så overskud bliver brugt til at investere i selskaberne eller sænke priserne.

Lovforslaget sigter mod at stoppe den nye praksis. Det skal ske, ved at kommunerne modregnes øre for øre i deres bloktilskud for det, der trækkes ud af fjernvarmeselskaber til kommunekassen via fidusen.

Derudover strammer forslaget reglerne for forrentning af indskudskapital. Der sættes også et loft over, hvor meget forrentning der kan indkræves.

Ministeriet kan dog ikke gøre noget ved de ansøgninger, der allerede ligger fra fjernvarmeselskaberne, da det vil være at lovgive med tilbagevirkende kraft.

Med lovændringen bør der for fremtiden være sat en stopper for praksissen.

"Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi gør alt, hvad vi kan, for at fjernvarmekundernes penge ikke bruges på alt muligt andet end fjernvarme og forsyning, og at priserne er så lave som muligt. Vi når et godt stykke af vejen med lovændringen i dag. Det skal være slut med denne type sager," skriver Lars Christian Lilleholt.

Forrentnings-mulighed splitter fjernvarmesektoren

Fjernvarmeformand: Kostbart kapitalhul skal lukkes igen

Partier vil undgå kæmpe ekstraregning til fjernvarmekunder

Ekstraregning på vej til fjernvarmekunder

Forsiden lige nu

Parlamentet skruer op for EU's grønne mål

Der er lagt op til hård kamp mod medlemslandene især omkring vedvarende energi, efter at EU-Parlamentet stemmer for 35 pct. VE i 2030 samt et tilsvarende mål for energieffektivitet.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere