EnergiWatch

Trump vil skære dybt i selskabsskat – kan gavne danske spillere

Den amerikanske præsident er klar til at sænke selskabsskatten til 15 pct. Og det kan få betydning for investeringsbeslutninger hos blandt andet Vestas.

USA's præsident, Donald Trump
Foto: Andrew Harnik

Den amerikanske præsident, Donald Trump, vil onsdag foreslå at skære kraftigt i den amerikanske selskabsskat.

Det vil ske, når præsidentens administration kommer med sit udspil til, hvordan fundamentet i en gennemgribende, kommende skattereform kan se ud.

Ifølge en unavngiven kilde i Trumps administration vil præsidenten skære i indkomstskatten for offentlige virksomheder. Den skal ifølge præsidenten ned fra 35 procent til 15 procent.

Hos Vestas fortæller informationschefen, Anders Riis, til Børsen, at en selskabsskat på 15 pct. selvfølgelig vil betyde, at mølleproducenten skal betale mindre i skat, men da en skattereduktion sjældent står alene, så afventer Vestas lig, hvordan Donald Trump vil finansiere tabet af skatteindtægter, der er vurderet til 2 billioner dollar over ti år.

Ifølge Børsen kan det blandt andet ske gennem ændringer af f.eks. fradragsmuligheder og andre lignende tiltag.

"Vi satser meget på lokal produktion og har i USA ca. 5000 ansatte på fire fabrikker, bl.a. en af verdens største produktionsfaciliteter. Derfor kan man ikke konkretisere, hvor meget beskatningens størrelse betyder for vores investeringsbeslutninger," siger Anders Riis til avisen.

Hos Maersk Group siger informationschef Signe Brink Wagner til avisen, at der indgår en række parametre og rammevilkår i selskabets investeringsbeslutninger, og her er skat en af de faktorer. Men ellers afviser hun, at kommentere politiske beslutningsprocesser.

Specifikke forslag

Trumps udspil vil ifølge kilder i Det Hvide Hus indeholde specifikke forslag, men det vil ikke være en færdig plan. Trump ønsker i stedet, at politikere i Kongressens kamre tager udspillets principper med i deres overvejelser, når en endelig skatteplan skal udtænkes og gennemføres.

Udspillet vil ifølge en anden kilde tæt på Trump indeholde en kraftig sænkelse af selskabsskatten fra 39,6 procent til 15 procent for såkaldte pass-through-virksomheder.

Det er blandt andet enmandsvirksomheder, der hører ind under den gruppe.

Rigmanden Donald Trump talte igennem sin valgkampagne meget om "den høje amerikanske skattebyrde".

Han har også gentagne gange truet med at bruge skat som et middel til at holde amerikanske fabrikker i USA.

I begyndelsen af januar advarede Trump for eksempel Toyota mod at opføre en fabrik i Baja i Mexico.

"No way! Byg en fabrik i USA eller betal en stor grænseskat," skrev han i et tweet.

Planen vil dog ikke indeholde en kontroversiel grænseskat, som formanden for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, tidligere har støttet op om.

Ifølge finansminister Steven Mnuchin vil Trumps skatteudspil kunne betale for sig selv gennem øget økonomisk vækst i samfundet.

USA's energiminister vil genforhandle klimaaftale fra Paris

Oklahoma sætter bremse for støtte til vind

Borelyst i USA hjælper Halliburton

Kilde: Nye energidekreter på vej fra Trump

Forsiden lige nu

Kontroversielt kabelskib brudt i brand

Få måneder efter ejerne forgæves forsøgte at kapre sit eget halvbyggede havmølleskib er det nu ramt af brand, forårsagende røgforgiftning hos fem arbejdere.

Svenskere forudser eksplosion i vindenergi

Efter uset høj investeringslyst i svensk vindkraft forventes produktionen fra landets vindmøller for alvor at løbe fra Danmark og stige med 60 pct. over de kommende blot fire år.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere