EnergiWatch

Hvor skal pengene til grøn omstilling komme fra?

Økonomisk vismand vil have en sænkelse af elafgiften finansieret af skatten. Det samme mener Dansk Energi. Men ifølge energiministeren er det en illusion at forstille sig.

Foto: Nicolai Lorenzen/Polfoto/Arkiv

Energikommissionen anbefaler, at afgifterne på el mindskes, og det er Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt enig i. Men en ophævelse af afgifterne vil medføre et hul i den danske statskasse, og spørgsmålet er lige, hvordan man fylder det igen.

Det skriver Berlingske Business.

For den danske statskasse modtag sidste år knap 12 mia. kr. i elafgifter, og ifølge den økonomiske vismand og professor i miljøøkonomi ved Københavns Universitet, Lars Gårn Hansen, så er afgiften på el høj, fordi el engang blev produceret af mere kul end i dag, og derfor var den mere forurenende. Men da det ikke er tilfældet længere, har man ikke samme incitament til at beholde på afgiften på sit nuværende niveau. Han fortæller, at man i stedet bør hæve bundskatten for at få pengene i statskassen.

Her er overblikket over Energikommissionens anbefalinger

Det bakker den adm. direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, op om. Han mener ligeledes, at afgiften på el skal sænkes, og pengene skal findes ved en højere indkomstskat, højere boligbeskatning eller et gennemtjek af velfærdsydelserne. Men Energiministeren mener ikke, at det er lige til at finde pengene uden om energiområdet.

"Vi kommer til at finde pengene inden for energiområdet. Vi vil jo også reducere skatten på arbejdsindkomster og på løn, som også er mål for regeringen. Det er en illusion at forestille sig, at vi går ud og finder en masse penge på andre områder. Men vi kommer til at se på, hvad vi kan gøre," siger Lars Chr. Lilleholt.

Anbefaling fra Energikommissionen får hug af vindbranchen

Minister: "Sød musik i mine ører"

Kommission vil ikke lade Danmark blive et uland for elbiler

Branchen hilser anbefalinger velkommen, men…

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere