EnergiWatch

Danske selskaber anklages for grov underbetaling

Storbritanniens største fagforening har været i Danmark for at demonstrere imod, hvad der ses som udbytning af migrantarbejdere.

Danske kraftværkproducenter underbetaler deres ansatte. Det mener de britiske fagforeninger, Unite og GMB, der anklager BWSC og Babcock Vølund for at udnytte migrantarbejdere via underleverandører, der betaler op til 61 pct. lavere løn, end hvad de kollektive aftaler tilsiger. Ifølge fagforeningerne får de ansatte helt ned til 62,75 kr. i timen, hvor de inklusiv bonus mindst skulle have 168,6 kr. i timen.

Det skriver de i et åbent brev til den danske ambassadør til Storbritannien.

Sagen er for så vidt ikke ny. Allerede for et år siden demonstrerede ansatte ved flere af Babcock Vølunds britiske projekter på grund af selskabets brug af billig, faglært arbejdskraft hyret ind via kroatiske Duro Dakovic. Mens fagforeningen i hvert fald siden 2015 har protesteret mod, at BWSC angiveligt ikke følger de kollektive aftale og ikke tillader fagforeningsfolk på deres sites.

Vølund beskyldes for underbetaling i Storbritannien

Men mandag tog de to fagforeninger til København for at lægge yderligere pres på. For flere af de omtalte projekter har landets fjerdestørste pensionsselskab, PensionDanmark, investeret i via Copenhagen Infrastructure Partners. Ifølge briterne agerer kraftværkproducenterne imod PensionDanmarks CSR-politik ved ikke at sikre, at deres underleverandører lever op til såvel de lokale som de internationale retningslinjer.

Derfor blev der mandag morgen afholdt demonstration foran PensionDanmark. Mens der inde i bygningen blev afholdt møde med repræsentanter for pensionsselskabet. Hvad der præcis kom ud af det møde, er ikke kendt, men det danske selskab fastslår, at det ikke tillader underbetaling.

"Vi havde en meget fint møde i morges med fire repræsentanter fra de britiske fagforeninger. Nogle af deres bemærkninger har været fremsat tidligere, og der har været en løbende dialog mellem de involverede parter," skriver direktør Jens-Christian Stougaard i et svar.

"Vi er involveret i bl.a. Brite Power Plant via Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). Når vi investerer – enten direkte eller gennem CIP – har vi blandt andet en række krav om, at løn- og arbejdsforhold følger de lokale standarder. Det gælder også underleverandører. Vi stiller endvidere krav om, at vores partnere lever op til lovgivningen i øvrigt. Vi støtter naturligvis ikke underbetaling i forhold til disse krav."

Forsiden lige nu

Velux-chef jagter fortsat opkøb

Det helt store opkøb udeblev i 2017, men direktøren i VKR Holding garanterer, at det fortsat er planen at vokse både organisk og gennem opkøb.

Endnu et Maersk-skib ramt af brand i container

Endnu et Maersk-skib, Maersk Kensington, er blevet ramt af en brand i en container torsdag aften. Branden er under kontrol, og alle besætningsmedlemmer er i sikkerhed. Indtil videre tyder det ikke på, at der er sammenhæng med ulykken på Maersk Honam.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere