EnergiWatch

Løkke venter på EU i sag om Nord Stream II

Regeringen vil have EU til at forholde sig til ny russisk gasledning gennem dansk farvand. Begrænset hvad Danmark selv kan gøre for at hindre gasledningen.

Foto: /ritzau/Tariq Mikkel Khan

Den danske regering har kun meget begrænset mulighed for at hindre, at den russiske gasrørledning Nord Stream 2 kan krydse dansk farvand nær Bornholm.

Det fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), efter at det er kommet frem, at den formelle ansøgning fra det russiske selskab Gazprom, som står bag rørledningen, ventes at ankomme i denne uge.

"Det er en kendt sag, at jeg synes, der knytter sig mange problemer til det her," sagde Lars Løkke mandag til Ritzau.

Russisk gasgigant sender ansøgning til Danmark

Der er flere grunde til, at Nord Stream 2 er problematisk set med den danske regerings øjne.

For det første er forholdet til Rusland iskoldt efter Ruslands annektering af Krim-halvøen og engagement i konflikten i Ukraine.

For det andet vil ledningen tillade Rusland at eksportere gas uden om en række østeuropæiske lande. Derved mister de indtægter. Og de bliver sårbare, hvis Rusland lukker for gassen.

"Hvis man nærstuderer international ret, vil man se, at vi har begrænsede muligheder i en dansk enegang for at forhindre dette projekt. Så vi har i den grad brug for, at der kommer et EU-perspektiv," siger Lars Løkke Rasmussen.

Derfor har regeringen bedt EU om at tage stilling til projektet. Løkke understreger, at han rejste sagen ved det seneste EU-topmøde for to en halv uge siden.

Han oplyser, at han i weekenden igen talte med kommissionsformand Jean-Claude Juncker om sagen.

"Jeg har en stærk formodning om, at vi inden alt for længe får kommissionens vurdering af det her. Og det har vi brug for," siger Løkke.

Statsministeren understreger, at den russiske rørledning også går gennem tysk og svensk farvand. Sverige er allerede begyndt at behandle sagen, siger han.

Socialdemokratiet vil også have EU-Kommissionen ind i sagen.

Jeppe Kofod, gruppeformand for Socialdemokratiet i EU-Parlamentet, advarer mod projektet.

Det vil forøge og forlænge europæisk afhængighed af russisk gas.

Og desuden vil det give præsident Vladimir Putin mulighed for helt at afskære Ukraine fra livsnødvendige gasleverancer, mener han.

ritzau/

Socialdemokratiet kræver fælles EU-nej til russisk gasledning

S og R om Nord Stream: Regeringen har ikke gjort nok

Anders Fogh vil have Løkke til at afvise gasledning

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs