EnergiWatch

Ingen tilbagevirkende hjælp til jyske fjernvarmekunder

Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) afviser at ændre lovgivning med tilbagevirkende kraft.

Foto: Jeppe B. Nielsen

Fjernvarmekunder i Herning kan formentlig godt indstille sig på, at de ikke slipper for en større efterregning de kommende år.

Det fremgår af et svar fra energiminister Lars Christian Lilleholt (V) til socialdemokraten Jens Joel.

Her afviser ministeren, at han kan stille ret meget op ved den afgørelse, som Energitilsynet har truffet, og som tillader Eniig Varmes ejere at opkræve 172 millioner kroner ekstra hos kunderne.

"En ændring af de nuværende forrentningsregler kræver politisk drøftelse og en ændring af varmeforsyningsloven. Det er et grundlæggende princip, at der som det klare udgangspunkt ikke lovgives med tilbagevirkende kraft. En fremtidig ændring af reglerne vil derfor i udgangspunktet ikke få virkning for den konkrete afgørelse fra Energitilsynet," skriver han ifølge Altinget i svaret til Joel.

Forrentnings-mulighed splitter fjernvarmesektoren

Lars Christian Lilleholt siger dog, at han vil arbejde for at få ændret reglerne, der gør det muligt for fjernvarmeselskabet at mangedoble deres indskudskapital og bagefter kræve, at kunderne forrenter den.

De kan muligvis gøre en forskel for kunderne i de mere end 50 selskaber, der vil foretage samme manøvre som Eniig Varme.

"Vi kigger juridisk på, hvilke muligheder der er i forhold til de værker, der har ansøgninger liggende hos Energitilsynet," siger han til Altinget.

Fjernvarmeformand: Kostbart kapitalhul skal lukkes igen

Han fortæller, at han vil indkalde Folketingets partier til forhandlinger hurtigst muligt.

Problematikken er kun relevant for de fjernvarmeselskaber, der ikke er ejet af forbrugerne.

I Herning er det Herning Kommune og Dong Energy, der ejer selskabet, som altså har fået lov til at at trække et millionstort udbytte ud af det.

Partier vil undgå kæmpe ekstraregning til fjernvarmekunder

Ekstraregning på vej til fjernvarmekunder

Forsiden lige nu

Svært 2017 kostede 835 stillinger hos DNV GL

Verdens største klasseselskab for shipping DNV GL havde endnu et svært år i 2017. Det kommende år bliver også hårdt for den maritime forretning, og trimningen af selskabet er sandsynligvis ikke ovre, vurderer CFO Thomas Vogth-Eriksen over for ShippingWatch.

Vattenfall frygter ikke risikoen ved støttefri havvind

Elkøbsaftaler skal afdække risikoen på verdens første støttefri havmølleparker. Men selv uden - og uden en ny møllegeneration - er det hollandske projekt en solid business case, fastslår svenskerne. Muligvis vil de endda sætte parkerne i drift et år før tid.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere