Britisk højesteret: Parlamentet skal godkende brexit

Dommen kan være med til at komplicere processen om briternes udmeldelse af EU.
Foto: Kirsty Wigglesworth
Foto: Kirsty Wigglesworth
RITZAU FINANS

Den britiske højesteret har tirsdag afgjort, at beslutningen om brexit skal til afstemning i parlamentet. Dermed stadfæster den britiske højesteret en afgørelse i en lavere retsinstans.

Afgørelsen betyder, at regeringen ikke på egen hånd kan meddele EU, at Storbritannien ønsker at melde sig ud af EU. Dermed kan den potentielt få indflydelse på brexit-processen, skriver makroanalytiker i Sydbank Kim Blindbæk i et notat.

"Vi vurderer, at parlamentet vil godkende regeringens ønske om at aktivere artikel 50. Det er dog sandsynligt, at det ikke bliver uden sværdslag. Det skyldes, at der i det britiske parlament er stor uenighed om brexit, og forud for afstemningen i juni var flertallet imod brexit," skriver Kim Blindbæk og uddyber:

"Modstanderne findes i begge parlamentets to kamre, men fokus vil sandsynligvis rette sig mod ”House of Lords”, hvor De Konservative ikke er i flertal. Hele det politiske spil kan i værste fald forlænge brexit-processen med flere år."

På valutamarkedet er der dog ikke nogen større reaktion at spore.

Pundet styrkedes umiddelbart efter afstemningen fra 0,8600 pund per euro til krydskurs 0,8565, men er efterfølgende svækket igen til 0,8610 pund per euro.

May vil gøre Storbritannien til supermagt for frihandel SE sælger alle Dong-aktier: Det var for risikabelt Usikkerheden stiger med hård kurs mod brexit May klar med 12-punktsplan for rent britisk brud med EU  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også