Eniig og Seas truer med at trække milliardstore fiber-investeringer

Ny regulering af teleområdet er i fare for at virke stik imod hensigten og efterlade de danske yderområder uden fibernet, mener danske energiselskaber. De har allerede investeret milliarder i udrulningen, men det kan de nye regler sætte en stopper for.
Foto: ritzau/Thomas Borberg
Foto: ritzau/Thomas Borberg

Intentionerne er gode, men det til trods truer et nyt forslag regulering af telesektoren fra EU nu udrulningen af fibernettet herhjemme. Det skriver Børsen.

De nye regler har til formål at kunne sidestille mindre aktører i markedet med de store, men det vil omvendt også betyde, at energiselskaberne Eniig og Seas-NVE, det er i gang med at investere milliarder i et nyt fibernet, vil skulle åbne sit net op for storkonkurrenten TDC til faste priser. Det vil betyde, at energiselskaberne ikke vil poste penge i it-infrastrukturen, særligt yderområderne.

"En tvangsregulering vil medføre låste priser og vil uden tvivl nedsætte vores investeringslyst der, hvor det kan være svært at lave forretning," siger Eniig-direktør Søren Lindgaard til avisen, der bakkes op af en Jesper Hjulmand hos Seas-NVE.

Foreløbig er der investeret cirka 15 mia. kr. i fibernettet i Danmark. Frem mod 2020 ventes der at blive lagt fem mia. oven i det beløb. Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) oplyser til Børsen, at man har fokus på at finde en fair ordning for alle involverede aktører.

Hos Dansk Energi har man også fokus på problematikken. Her understreger man i et indlæg at energiselskaberne er positive over for EUs mål om at åbne markedet op, men at:

"Vejen derhen er ikke at pålægge nye aktører en bebyrdende regulering, men derimod at stille dem en stabil og forudsigelig investeringshorisont i udsigt," udtaler Christian Berg, chefkonsulent i Dansk Energi, til organisationens nyhedsbrev.

Enig og Seas-NVE ventes sammenlagt at investere omkring 1,2 mia. kr. i sektoren i 2017.

Waoo mærker øget pres efter Boxer-handel Google vil udelukkende bruge vedvarende energi i 2017 Kapitalfond dropper TDC AURA El-net skifter navn til Dinel 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også