EnergiWatch

Facebook: PSO-afskaffelse spillede ingen rolle

Teknologiselskabets beslutning om at lægge et datacenter skyldtes rigtigt mange faktor. Men modsat regeringens udmeldinger var afskaffelsen af PSO-tariffen betydningsløs.

Foto: Ernst Van Norde/Polfoto

Danmark får sig en ny energiforbruger i storklassen. Facebook bekræftede på et pressemøde torsdag formiddag, at selskabet ville opføre et nyt 55.000 m2 datacenter i udkanten af Odense.

Facebook bekræfter fynsk datacenter

Grunden til, at teknologiselskabet valgte netop den placering var mange, lød det fra Facebooks talsmand Niall McEntegart. Ikke mindst den danske forsyningssikkerhed og det danske klima, hvis kulde reducerer behovet for airconditioning. Ja, selv Odenses storhed blev nævnt som en af årsagerne til beliggenheden.

Men den nu afskaffede PSO-afgift spillede ikke ind.

"Vi var bevidst om PSO, men det spillede ingen stor rolle overhovedet. Der var mange faktorer; Det handlede om energiforsyning, adgang til fiberbredbånd, arbejdskraft – en masse ting," sagde Niall McEntegart efter pressemødet til Fyens Stiftidende.

Den udmelding står i diger kontrast til hvad den daværende V-regering tidligere har meldt ud. Da det i efteråret kom frem, at Facebook havde købt en grund uden for Odense, sagde Danmarks daværende udenrigsminister, nuværende finansminister Kristian Jensen, eksempelvis til Børsen:

"Jeg ved, at de undersøger, om de gode faciliteter, vi har i Danmark, også står mål med de omkostninger, der er ved at investere i Danmark. Her kigger de særligt på omkostninger på energisiden og på den PSO-afgift, som er der, indtil det måtte lykkes for regeringen at få den afskaffet."

Udmeldingerne omkring PSO-tariffen er både før og efter den politiske aftale blev landet i november været udsat for kritik. Blandt andet kritiseres Venstre for i flere sammenhænge at have argumenteret for, at EU skulle have kendt den danske PSO-model traktatstridig, skønt dette ikke var tilfældet.

Lilleholt kræves til ansvar for mulig traktatstridig PSO-løsning

Løfte om kontant PSO-gevinst til husholdninger er elastik i metermål

Mere fra EnergiWatch

Minister freder visse netvirksomheder fra nye krav

Netvirksomheder uden kommercielle aktiviteter vil ikke blive påvirket af nye habilitetskrav og der vil blive taget højde for multiforsyningsselskaber, garanterer Dan Jørgensen, samtidig med at han dog slår fast, at alle andre netselskaber uanset størrelse skal omfattes af nye krav.

Kulforbruget er steget markant i 2021

Koldt vejr og lav produktion fra vindmøller betød, at de centrale kraftværker i Danmarks kulforbrug er steget med en tredjedel indtil videre i år.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs