Biomasse-skandale fører til britisk politisk krise

Nyvalg lurer i Nordirland, efter at landets viceleder er trådt tilbage i protest mod en støtteordning til grøn varme, der er under anklage for at være regulær malkemaskine.
Foto: BORBERG THOMAS/POLFOTO/arkiv
Foto: BORBERG THOMAS/POLFOTO/arkiv

Ballade om en støtteordning til grøn varme har udløst regeringskrise i Nordirland. Sent mandag meddelte vicelederen i det britiske land, Martin McGuinness fra partiet Sinn Fein, at han trækker sig i protest mod regeringsleder Arlene Fosters håndtering af den grønne støtteordning Renewable Heat Incentive (RHI).

Både den nordirske opposition og Sinn Feins partileder Gerry Adams har således krævet førsteministerens afgang, mens ordningen, der i folkemunde er omdøbt cash-for-ash, granskes for anklage for omfattende misbrug.

"Førsteministeren har nægtet at træde til side, uden forbehold, indtil der foreligger en foreløbig rapport fra en undersøgelse. Den holdning er hverken troværdig eller holdbar," skriver Martin McGuinness i sit aftrædelsesbrev.

RHI-ordningen daterer sig tilbage til 2012 og blev skabt som incitament for at skifte fra især oliefyr til biomassefyret varme. På det tidspunkt var Arlene Foster minister for departementet for erhverv, handel og investering (DETI), der var ansvarlig for ordningen.

Millioner for at opvarme skur

I efteråret 2013 blev departementet kontaktet af en whistleblower, der advarede imod fejl i ordningen, der kunne medføre oversubsidiering og misbrug. Selv om sagen blev undersøgt, blev der ikke foretaget yderligere, og umiddelbart tydede intet da heller ikke på, at tippet var særligt varmt. Af ordningens budget på 25 mio. pund i 2011-15 var kun omkring 10 mio. pund blevet søgt.

Imidlertid blev der i april 2015 meldt om en "betydelig" stigning i antallet af ansøgninger. Så betydelig at myndighederne besluttede at lukke for støtten, men på de tre måneder frem til november, før lukningen blev effektueret, blev ordningen søgt 984 gange og fik støtten til at eksplodere. Undersøgelser peger ifølge den irske avis The Journal på, at ordningen kan koste de nordirske skatteydere omkring 400 mio. pund (3 mia. kr.).

Britiske medier har kunnet fortælle om adskillige angivelige misbrug af ordningen. Ifølge den overhørte whistleblower skulle en landmand f.eks. have ansøgt om omkring 1 mio. pund (8,5 mio. kr.) over 20 år for at opvarme et tomt skur, mens adskillige virksomheder anvendte ordningen til at indkøbe biomassekedler og opvarme ellers ikke-opvarmede fabrikshaller kun for at kunne modtage støtte.

Martin McGuinness tilbagetræden betyder efter alt at dømme et nyvalg i det britiske land. Magten i det tidligere så konflikthærgede område er indrettet på en måde, hvor landet ikke kan ledes, hvis et af de to største partier – der foruden Sinn Fein er Arlene Fosters unionistparti (DUP) – nægter at være med i regeringen.

Med mindre Sinn Fein udpeger en ny viceførsteminister, hvilket i sagens natur synes højst usandsynligt, skal der derfor udskrives nyvalg inden for en uge.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også