EnergiWatch

København må betale million for at drive tre solceller

Kravet om selskabsdannelse for kommunale solcelleanlæg koster dyrt efter hastelukket solcelleordning.

Det går godt for Fremad Amager i denne sæson. Halvt inde i sin oprykningssæson indtager den traditionsrige fodboldklub en flot femteplads i landets næstbedste række især på grund af stærke præstationer på hjemmebane, hvor der er scoret uovertrufne 21 mål i 9 kampe. Men selv om der uvant god energi på banen, er det dog måske en tilsnigelse decideret at kalde Sundby Idrætspark for et kraftværk.

Det har det kommunale anlæg imidlertid formelt set været siden 2014.

Årsagen er den på tidspunktet omdiskuterede regelændring i elforsyningsloven, hvorved kommunalt ejede solcelleanlæg skulle udskilles i selvstændige selskaber, der så skatteteknisk fik status af at være elproducenter. Kun solceller for 20MW fik dispensation via en pulje, der blev udtømt få timer efter, at den blev åbnet. Uden at Sundby Idrætspark og tre af København Kommunes øvrige solcelleanlæg fik lod i den.

Solpulje tømt på under syv timer

Den sag har atter været oppe at vende i Københavns Kommune og tirsdag morgen også i Politiken.

Her – altså i kommunen – har man regnet sig frem til, at det kommer til at koste København 1,2 mio. kr. over 10 år af producere solenergien fra tre af de fire anlæg. Det fjerde nedtages i forbindelse med tagrenovering. En diger kontrast med tanke på, at projekterne blev fremlagt som en kilde til millionbesparelser, da planerne blev præsenteret blot to år tidligere i 2012.

Tabet skyldes dog ikke elforsyningsloven, men også den hastelukning af den såkaldte 60/40-ordning, et flertal på Christiansborg vedtog sidste maj. Derved får København ikke som forventet 60 øre/kWh til at finansiere sine solceller, men må nøjes med den rene spotpris på omkring en tredejdel.

Folketinget vedtager hastelukning af solordning

Det mest rentable ville ifølge økonomiforvaltningen i København (KEID) faktisk være bare at slukke for solcellerne. Det viser en gennemgang, der i sidste måned blev præsenteret for kommunalpolitikerne, hvor der også blev overvejet, om det var muligt at slippe for det selvstændige selskab ved at producere gratis solstrøm – hvilket imidlertid ikke er lovligt.

Et flertal i Borgerrepræsentationen stemte dog for den dyre løsning om fortsat at producere tabsgivende strøm. Blandt andet også fordi København har forpligtet sig på at være CO2-neutral i 2025.

EU kårer København til grøn hovedstad

Glade for beslutningen er de dog ikke på rådhuset. Eller for den sags skyld hos Kommunernes Landsforening (KL), der stadig ikke kan forstå, hvorfor kommunerne tvinges til at oprette selvstændige selskaber, når både regioner og statslige institutioner fortsat gerne må producere deres egen strøm via f.eks. solceller.

"Jeg er meget ærgerlig over reglerne, der reelt betyder, at det ikke giver mening for kommunerne at opstille solceller på deres bygninger, som ellers kunne producere miljøvenlig strøm til eget forbrug. Vi har igen og igen bedt om en forklaring på, hvorfor kommunernes vilkår for opsætning af solceller skal være ringere end regionernes og statens", skriver Jørn Pedersen (V), borgmester i Kolding og formand for KL’s teknik- og miljøudvalg til Politiken.

Og Fremad Amager? Ja, i en ikke direkte relateret men alligevel ret paradoksal sammenhæng, så kan klubben faktisk tvinges bort fra at spille på Sundby Idrætspark fra næste sæson, fordi klubben ikke har penge til at betale sin lysregning. Førsteholdet spiller således deres hjemmekampe på dispensation, da der ikke er det fornødne lysanlæg omkring banen, hvilket Københavns Kommune ikke har lyst til at bekoste.

Lodtrækning om solprojekter frustrerer kommuner

Kommunale soldrømme lider stort knæk

Solkaos bremser kommunale projekter

Mere fra EnergiWatch

Ørsted-direktør stopper

Declan Flanagan, ansvarlig for Ørsteds onshore-forretning, har opsagt sin stilling efter tre år. Han har brug for forandring, lyder det.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs