DF overvejer at anbefale et dansk farvel til EU

Hvis Storbritannien får en god brexit-aftale, bør Danmark gå efter samme model, siger Søren Espersen.
Foto: Linda Johansen/Polfoto/Arkiv
Foto: Linda Johansen/Polfoto/Arkiv
RITZAU

Hvis EU bliver ved med at udvikle sig på den "elendige måde", vil Dansk Folkeparti åbne for et dansk farvel i stil med Storbritanniens.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen. 

Han fik onsdag besøg af den tidligere Ukip-leder Nigel Farage, som spillede en central rolle i afstemningen, der førte til Storbritanniens exit.

"Jeg er fristet af at se, hvad Storbritannien får ud af det. Hvis de lander et fornuftigt sted, så er det det, vi skal. Men der er vi ikke endnu," siger Søren Espersen.

Han mener, at Danmark bør stille sig i briternes ringhjørne, når de senest med udgangen marts næste år aktiverer den såkaldte artikel 50. Dermed begynder skilsmisseforhandlingerne med EU:

"De forhandlinger vil vi meget gerne være med til at præge, så Storbritannien får så god en aftale som muligt. Storbritannien skal ikke straffes, for det de har gjort. Vi skal hjælpe dem på vej," siger Søren Espersen.

Meldingerne fra EU-Kommissionen og flere EU-lande tyder dog på, at briterne vil få en hård medfart, når forhandlingerne indledes. 

Når artikel 50 er aktiveret, skal forhandlingerne afsluttes inden for to år. Og det bliver to meget afgørende år for EU, der kan vende helt op og ned på flere EU-landes nuværende indstilling til brexit.

Meget tyder eksempelvis på, at Frankrig til foråret vil vælge en præsident, som enten er mere venligt indstillet over for Storbritannien, som Francois Fillon, eller som direkte ønsker et fransk exit, som Marine Le Pen går til valg på. 

"Hvis franskmændene får en folkeafstemning og stemmer nej, er EU færdig. Frankrig er kernelandet sammen med Tyskland," siger Søren Espersen.

Nigel Farage ønsker, at EU bryder sammen. At landene fra en ende af forlader projektet. Ønsker I det?

"Det er sådan, det kommer til at gå, hvis ikke man sadler om. Det er simpelthen forkert, når svaret på alle kriser i EU er mere EU."

"Hvis man ikke lærer af det, og hvis man ikke lytter til befolkningerne - og det gør man ikke - så opløser EU sig selv. Så behøver vi andre ikke engang hjælpe til."

Regeringen skriver i sit regeringsgrundlag, at den vil reformere EU indefra. Er det en farbar vej?

"Det siger de hver gang. Jeg har bare aldrig set dem gøre det. "

"Venstre har sagt, at der skal flyttes hegnspæle, og at man skal se på EU-samarbejdet på en ny måde. Men der sker ingenting," siger Søren Espersen.

Han er "meget skuffet over", at Liberal Alliance nu også har opgivet sin EU-linje for at komme i regering. 

"Venstre og nu også Liberal Alliance vil ikke en anden udvikling af EU. De vil i en føderal retning," siger Søren Espersen.

Den udlægning afviser Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen: 

"EU er frie medlemsstater, der arbejder sammen. Det er ikke en fælles statsdannelse, overhovedet ikke," siger han.

Venstre afviser blankt, at det kan komme på tale med en dansk exit-afstemning:

"Hvis man vil ændre noget i EU, så skal man ikke melde sig ud. Det er en mærkelig tankegang, at man kan få indflydelse på noget som helst ved at stå uden for," siger Jan E. Jørgensen.

Løkke klar med ny trekløverregering

S frygter grønt knæfald fra Konservative i ny regering

Finanslov 2017 svinger uden om elbilerne

PSO-aftalen er på plads

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også