EnergiWatch

Miljøorganisationer giver grønt lys til regeringsudspil

Der er solide grønne aftryk i det nye regeringsgrundlag, mener Verdensnaturfonden og Greenpeace, der dog efterlyser flere konkrete tiltag.

Foto: /ritzau/Tariq Mikkel Khan

"Det kan kun blive bedre." Overskriften fra WWF Verdensnaturfonden på det regeringsgrundlag, Venstre, Liberal Alliance og de Konservative fremlagde søndag ligger nok meget godt barren for, hvorledes såvel de som Greenpeace har set det seneste halvandet års klima- og energipolitik. Med det sagt ser begge grønne organisationer flere positive takter.

Hos WWF noteres det med tilfredshed, at der nu føjes et delmål ind på vejen mod 2050. I lighed med industrien har organisationen efterlyst et pejlemærke for, hvor langt den grønne omstilling skal være om et årtis tid. Det er skabt nu med meldingen om, at "mindst 50 pct." af Danmarks energibehov skal være dækket af vedvarende energi.

"Med regeringsgrundlaget har vi nu fået genindført basale elementer i en klimapolitik. Der sættes et mål for vedvarende energi i 2030, og det er et signal om, at den grønne omstilling ikke stoppes helt, som Venstre ellers var i færd med," siger organisationens klima- og milljøchef John Nordbo.

Elbilerne mangler

Greenpeace nævner som plusser, at Klimarådet får lov at overleve. Ekspertorganet blev nedsat i 2014 af den daværende SFSR-regering plus de Konservative, men Venstre-regeringen har ikke været ubetinget begejstret for de råd til klimapolitikken, der hidtil er blevet givet og som ikke just flugtet med førte politik.

Derudover fremhæves den nye regerings ønske om at fremme varmepumper og udnytte overskudsvarme bedre, samt ønsket om at "styrke og videreudvikle EUDP-forskningen". Omvendt mangler miljøorganisationen f.eks. initiativer i forhold til elbiler og vil se handling, før der for alvor kippes med kasketten.

"Der er gode grønne takter, men regeringsgrundlaget rummer flere hensigter end konkrete tiltag, særligt når det gælder opgaven om at få bragt udledningen fra landbruget og transport-sektoren ned," siger generalsekretær i Greenpeace Danmark, Mads Flarup Christensen i en meddelelse.

"Venstre-regeringen har med landbrugspakken, registreringsafgifts-lettelse og PSO-aftale taget skridt i den gale retning, og her nøjes den nye regering med at stille tiltag i udsigt senest ved udgangen af 2017, hvilket er en unødvendigt lang ventetid."

Konservativt aftryk

Ifølge de fleste kilder kommer den nuværende klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt til at beholde sin taburet. Blandt de grønne organisationer har der været et lønligt håb om, at de Konservative kunne overtage posten, men selv om det lille parti ser ud til at tage til takke med justits-, erhvervs- samt børne- og socialministerierne, så peger både WWF og Greenpeace på aftrykket fra det grønneste borgerlige parti.

"Det er lykkedes Konservative at sætte sine aftryk, og trekløver-regeringen tegner heldigvis til at bringe Danmark i en lidt mere grøn retning, end Venstre-regeringen hidtil har trukket," siger Mads Flarup Christensen, mens WWF's programleder for skov og biodiversitet, Bo Normander, forudser interne boksekampe i regeringen mellem Venstre og det lille parti, der fik væltet tidligere miljøminister Eva Kjer Hansen.

"Med de konservative i regering er der lagt op til fortsatte armlægninger med Venstre om Danmarks kurs ift. natur og klima. De konservative kan heldigvis gå ind i den tvekamp med en vished om, at partiets grønne ambitioner er helt i tråd med flertallet i den danske befolknings ønsker," siger han.

Mere fra EnergiWatch

Siemens Gamesas milliarddyre problem er halvvejs selvforskyldt

Selv om det i høj grad er lykkedes at presse eksterne omkostninger over på kunderne, leveres landvindprojekter til en værdi af omkring 15 milliarder til nulmargin over de næste år, konstaterer mølleproducentens topchef. Her og der er det nok gået lidt for hurtigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs