Lilleholt kræves til ansvar for mulig traktatstridig PSO-løsning

Energiministeren skal i samråd redegøre for, om EU er taget i ed omkring den vedtagne PSO-finansiering, efter forskere har vurderet, at den kan være mere traktatstridig end den hidtidige ordning.
Foto: Nicolai Lorenzen/Polfoto/Arkiv
Foto: Nicolai Lorenzen/Polfoto/Arkiv

Danmark kan være i gang med at udskifte et lille problem med et langt større. Det frygter Enhedslisten og Alternativet, der derfor har kaldt energiminister Lars Chr. Lilleholt i samråd for at svare på, om regeringen har sikret sig, at den kommende PSO-aftale ikke strider mod EU-retten. De to oppositionspartier stod som de eneste i Folketinget uden for den PSO-aftale, der blev indgået i sidste uge.

"Vi skal have belyst, om der er en forhåndsgodkendelse af, at det her er en model, EU kan godkende. Eller om der omvendt ligger dokumenter, der siger det modsatte," forklarer Enhedslistens energiordfører Søren Egge Rasmussen indkaldelsen til samrådet.

"Man stopper én ordning med den begrundelse, at den er EU-stridig, for i stedet at lave en anden, der i virkeligheden kan være langt mere ulovlig," uddyber Alternativets energiordfører Christian Poll.

For med statsministerens ord var årsagen til at skrotte den eksisterende ordning, at "PSO-afgiften er i strid med EU's regler".

Kommissionen vurderede i 2014, at tariffen indeholdt visse konkurrenceforvridende elementer. Men forskere har de seneste dage peget på, at en finansiering af den grønne omstilling via skattebilletten kan være grundlæggende traktatstridig, fordi staten derved betaler udbygningen af kapacitet, der sænker elprisen for danske virksomheder.

PSO-aftale kan være både nytteløs og traktatstridig

"Mens det var en udbredt misforståelse, at den gamle ordning var ulovlig, så går den nye mere klokkeklart imod traktatens grundprincipper. Men det virker som om, at man slet ikke har tænkt over det. Hvis da ikke man godt har været klar over det men vurderet, at der ville gå lang tid, før det ville blive anmeldt," siger Christian Poll.

Regeringen har i hvert fald været bevidst omkring EU's betænkeligheder ved mulig støtte til erhvervslivet via PSO'en. I et notat fra Energi-, Skatte- og Finansministeriet, som EnergiWatch er i besiddelse af, nævnes det således, at Kommissionen tidligere har stillet spørgsmål om den milliardstøtte, der aktuelt gives de mest elforbrugende virksomheder via målrettede lempelser.

Den milliardstøtte forsvinder med omlægningen af PSO'en. Til gengæld er den nye ordning i sig selv af Liberal Alliances leder Anders Samuelsen blevet kaldt "den måske største lettelse nogensinde", da forbrugerne af godt to tredjedele af strømmen i Danmark fremover friholdes fra at betale PSO-tariffen.

Beregninger: Højtlønnede vinder mest på PSO-aftale

"Jeg synes, at det er helt forrykt, at man her laver en aftale, hvor man lægger hele regningen over til forbrugerne, i stedet for at alle elforbrugere bidrager til den bæredygtige omstilling. Det er ærgerligt, at regeringen ikke har været villig til at se på, hvilke andre løsninger, der har været," siger Søren Egge Rasmussen.

Både Enhedslisten og Alternativet er fortalere for den såkaldte tyske model, hvor en tyvendedel af støtten konkurrenceudsættes mod udlandet. Noget der aktuelt allerede er tilfældet på solcelleområdet, hvor der kører et pilotprojekt, der kan resultere i, at den danske ordning skal støtte 2,4MW tysk sol, mod at tyskerne støtter op til 50MW i Danmark.

PSO-penge over grænsen ligner overskudsforretning

Men selv om valget faldt på en finanslovsløsning, kan en åbning af støtteordningen blive resultatet alligevel. Som EnergiWatch har beskrevet, så står der i et lækket udkast til EU's kommende energidirektiv, at Danmark og de øvrige medlemslande skal åbne 10 pct. af deres ordninger op mod udlandet fra 2021. Året før PSO-tariffen er fuldt udfaset.

"Hvis det, man kunne have justeret ordningen ind til for at gøre den i orden med EU, alligevel bliver et obligatorisk krav, så er det jo dobbelt tåbeligt," fastslår Christian Poll, der håber, at hans politiske kollegaer ved genoverveje situationen, inden PSO-loven stemmes igennem.

"Det ville være oplagt, hvis forligskredsen tog aftalen op igen og så på, om det var muligt at finde en tredje løsning."

PSO kan nøjes med at blive justeret

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også