Medie: Konservatives grønne krav splitter i regeringsforhandlinger

De Konservative har taget en række grønne punkter med til forhandlingerne om sammensætningen af en ny regering.
Foto: JENS DRESLING/POLFOTO
Foto: JENS DRESLING/POLFOTO

Selv om der er mange lighedspunkter i politikken hos Venstre, Liberal Alliance og de Konservative, når de i disse dage forhandler om et regeringsgrundlag, så er der betydelig uenighed, når det gælder det grønne område.

Her har de Konservative taget en række krav med, som de to andre partier ikke ønsker at gå med på, skriver Politiken torsdag.

Søren Pape og Co. har således bl.a. lagt op til at følge klimalovens ambition om at en konkret reduktion af Danmarks CO2-udledning skal stå i regeringsgrundlaget, ligesom partiet ønsker at fastholde Klimarådet, hvis formål er at hjælpe regeringen med at opnå CO2-målet. Begge dele ikke noget, som man er enige i hos V og LA.

Hos oppostionen håber man, at de Konservative kommer igennem med deres mål, men som Socialdemokraternes energiordfører, Jens Joel, forleden fortalte til EnergiWatch, så frygter man, at partiet bliver klemt i en sort, borgerlig sandwich:

"Det var været ekstremt vigtigt, at der har været en fri fugl i den borgerlige blok, som har kunnet holde den grønne fane højt. Hvis de Konservative kan sikre, at de vil rykke den nye regering i en grøn retning, så er det godt, men jeg tvivler desværre på, at det er styrkeforholdet i den kommende regering."

S frygter grønt knæfald fra Konservative i ny regering

Netop spørgsmålet om de Konservatives tilslutning til den daværende regerings klimalov i 2014 og heraf ledsagende opbakning til Klimarådet, vurderede Otto Brøns-Petersen fra Cepos over for EnergiWatch som et potentielt stort problem i forhold til et regeringssamarbejdet.

"Det er en alvorlig hindring og måske den største sten på vejen til at kunne danne regering," sagde han med henvisning til f.eks. at Klimarådet opererer ud fra en forestilling om, at Danmark skal være fossilfrit i 2050, hvilket flugter dårligt med Venstres "grønne realisme".

"Jeg kan ikke forestille mig, at hverken Liberal Alliance eller for den sags skyld Venstre vil binde sig til, at der skal være fossilfrihed i 2050. Der er nødt til at ske en opblødning," sagde analysechefen fra den liberale tænketank, der mener, at det må være de Konservative, der bøjer sig.

Hvilken farve får regeringen med sin nye LAK?

Kommentator: Oplagt at splitte Lilleholts ministerium

Lavere bilafgifter giver mere forurening

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også