EnergiWatch

Radikale vil have varmepumper på Finansloven

200 mio. kr. på finansloven kan iflg. De Radikale sikre de varmepumper, der kan åbne for udnyttelsen af overskudsvarmen fra Appels kommende datacenter ved Viborg.

Foto: Dansk Fjernvarme

(Opdateret) Takket være dobbelte afgifter kan det ikke i dag ikke betale sig at udnytte overskudsvarme - for eksempel fra Apples kæmpestore datacenter ved Viborg. Trods det oplagte i at genbruge overskudsvarmen fra Apple-centret, der ville kunne varme hele Viborg op, bliver de nødvendige varmepumper med det nuværende afgiftssystem alt for dyre.

Det er baggrunden for et radikalt forslag om at sætte 200 mio. kr. af på finansloven til varmepumperne.  

”Det er absurd, at skatter og afgifter står i vejen for noget så logisk og vigtigt for den grønne omstilling,” siger partiets klimaordfører Andreas Steenberg til TV MidtVest.

Forslaget får betinget ros fra Danske Energi:

"Ideelt set er det bedste at få et ensartet afgiftssystem, der sikrer, at vi får gavn af vores investeringer i vedvarende energi. I ventetiden på den udskudte afgifts- og tilskudsanalyse kommer der forskellige forslag, som det Radikale Venstres. Jeg ser det som en grundlæggende opbakning til, at et øget elforbrug kan være løftestang for en dansk klimaindsats," siger direktøren i Dansk Energi Lars Aagaard.

Forslaget får rosende ord med på vejen fra Dansk Fjernvarme, der fredag var sammen med Andreas Steenberg (B) og Grundfos på besøg hos Energi Viborg. Herfra sendte direktøren Kim Mortensen en kraftig appel til Folketingets øvrige partier:

"Det er en god dag for fjernvarmekunderne i Viborg, og fjernvarmesektoren. Med Radikale Venstres forslag forventer vi, at Folketinget får truffet de nødvendige beslutninger både om at fjerne PSO, lempe elafgiften som foreslået af Klimarådet og sikre økonomien i store varmepumper. Dermed sikrer vi også en omkostningseffektiv udnyttelse af overskudsvarmen fra Apples datacenter til glæde for fjernvarmekunderne i Viborg,"lød det fra Kim Mortensen.

 

Mere fra EnergiWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs