Nationalbanken må svække kronen forud for Dongs børsnotering

Forventningen om massiv tilstrømning af udenlandsk kapital fik i sidste uge Nationalbanken til at svække den danske krone. Et britisk exit fra EU kan skærpe pengepolitiken.
Foto: Danmarks Nationalbank
Foto: Danmarks Nationalbank
RITZAU FINANS

Nationalbanken intervenerede i sidste uge i valutamarkedet for at svække den danske krone, og det er en kurs, som banken højst sandsynligt vil fortsætte resten af måneden.

Sådan lyder vurderingen fra Danske Bank ifølge Bloomberg News.

Torsdagens børsnotering af energikæmpen Dong, der har medført en stor kapitaltilstrømning til landet, kan have bidraget til styrkelsen af den danske krone, der har udløst interventionen. Stor efterspørgsel i forbindelse med en auktion over danske statsobligationer til en værdi af 10,1 mia. kr. onsdag kan også have bidraget til den stærke krone, lyder det fra Danske Bank.

Finanshuset Citi påpeger desuden, at kronen på nuværende tidspunkt ligger på et "kritisk" stærkt niveau og venter derfor fortsat intervention fra Nationalbanken.

Citi skriver i en dugfrisk rapport fredag, at interventionen i vid udstrækning er en reaktion på, at usikkerheden omkring Brexit har fået investorerne til at søge mod sikker havn og derved opkøbe danske kroner.

"Hvis Storbritannien beslutter at forlade EU, vil interventionen muligvis vise sig ikke at være stærk nok, og som vi ser det er en rentesænkning meget mulig," skriver Citi i analysen.

Danske Bank er enig i, at Brexit-frygten også har spillet en rolle, men ifølge senioranalytiker Jens Nørvig Pedersen har Dong-noteringen og obligationsopkøb i højere grad været med til at styrke den danske krone i de seneste dage.

Dong må vente på C20-debut

Solid uge for olie og guld

Analytikere forudser stabil Dong-aktie på kort sigt

Dong og investorerne: Kritikerne er bagkloge

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også