England oplever første totale kulformørkelse i 100 år

Det naturstridige fænomen er nok ikke set siden 1882, men hvad kan ligne en skinnende øko-medalje har en dyster bagside.
Foto: DONG
Foto: DONG

I hen ved fire timer har Storbritannien netop slået en rekord, der med al sandsynlighed ikke er set mage siden en gang i det 19-århundrede.

Mellem midnat og klokken fire om morgenen natten til onsdag blev der nemlig ikke produceret en eneste kilowatttime fra kulkraft. Det skriver en række medier i landet, som senest i 2013 havde den sorte energikilde som den største del af mikset. Skal man se bort fra, at efterspørgslen på el i perioden næppe har været ved at overbelaste kraftværkerne, så har den ellers ved første øjekast sensationelle rekord endnu en bagside.

Verdens største kulproducent går i betalingsstandsning

Det kulfattige energimiks opstod nemlig også på baggrund af, at flere kraftværker uventet blev taget ud af produktion mandag.

Samtidig var den ellers velvoksne andel af vindmøller ikke i stand til at levere de forventede mængder, og sammen med et delvist kabelnedbrud fik det den systemansvarlige myndighed i Storbritannien til at aktive backupkapacitet flere steder i landet. Myndigheden har til Telegraph oplyst, at kapacitet for omkring 1,7 GW pludseligt forsvandt mandag. Det har også betydet, at elforbrugerne har måtte betale for nødreserver for op til 30 gange den normale markedspris.

EU anerkender behovet for kraftværker i baghånden

På trods af de meget lave kulpriser er energikilden blevet en tiltagende dårlig forretning for de britiske energiselskaber, fordi de britiske politikere har indført en række kradse afgifter.

Storbritannien fik sit første kulkraftværk i 1882 og har som mål at udfase brugen af kul i 2025.

USAs kuleksport faldet med en tredjedel på et år

Skatteborgere kan hænge på giganstisk kul-oprydning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også