Bred politisk skepsis over for PSO-udspil

Mens rød blok frygter, at regeringens PSO-udspil vil gå ud over den grønne omstilling, så frygter støttepartiet DF, at en omlægning af PSO’en skal bruges til at give erhvervslivet skattelettelser.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
JENS NIELSEN

Dansk Folkeparti er et af de mange partier, der tidligere har udtrykt en vis sympati for tanken om at flytte PSO’en over på finansloven. Men nogen ubetinget opbakning til dagens udmelding skal regeringen ikke vente.

Overfor Finans understreger DFs René Christensen nu, at partiet ikke er klar til at blåstemple, at den grønne regning fremover alene skal betales over indkomstskatterne.

"Så skal der i hvert fald ske en kompensation andre steder. Det vil jo betyde en kæmpe skattelettelse til erhvervslivet," siger DFs finans-ordfører med henvisning til, at virksomhederne i dag betaler omkring 60 pct. af PSO-regningen.

Liberal Alliance afviser ifølge DR blankt at partiet vil være med til at hæve indkomstskatten som led i afskaffelsen af PSO-afgiften:

”Det vil vi simpelthen ikke være med til,. Vi skal gå den anden vej. Vi skal have lavere skat på arbejdsindkomst, og vi troede egentlig også, at regeringen havde den opfattelse, for regeringen har jo i sit regeringsgrundlag, at vi skal sænke skatten i bunden af indkomstskalaen. Det vil vi meget gerne være med til, men nu gør man så, tilsyneladende, det stik modsatte, nemlig at hæve skatten i bunden,” siger partiets finansordfører, Ole Birk Olesen.til DR.

Hos både Socialdemokraterne og SF er det ifølge Ritzau frygten, at regeringen i samme omgang som den afskaffer PSO-afgiften vil afskaffe ambitionerne om tusindvis af grønne job betalt af afgiften.

Afgiften opkræves i dag på forbrugernes elregning. Skal den i stedet hentes på indkomstskatten, så vil investeringer blive et debatemne i hver eneste finanslovsforhandling, mener Pia Olsen Dyhr:

”Jeg frygter også, at det kan blive en udfordring at holde investorerne til ilden og overbevise dem om, at Danmark er et land, der satser på grøn omstilling,” siger SF-lederen til Ritzau.

Socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht opfordrer regeringen til at indgå en bred aftale, som fastholder den grønne omstilling.

”Socialdemokratiet mener, at vi skal fastholde ambitionerne i energiforliget, som vil skabe tusindvis af grønne arbejdspladser,” siger han til Ritzau.

Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) forsikrer derimod, at udfasningen af fossile brændsler vil fortsætte:

”Jeg har ingen problemer med, at prioriteringen af den grønne omstilling også kommer til at indgå på finansloven på samme måde som prioriteringen af udbygningen af sygehuse, køb af kampfly og investeringer i den generelle infrastruktur, siger han ifølge Ritzau.

Ifølge Finans forudser DFs René Christensen, at forhandlingerne om en fremtidig finansieringsløsning for den grønne omstilling kommer til at give partierne sved på panden.

”Jeg tror ikke, at man kan finde afløseren for PSO-afgiften på tre møder. Det er jo et stort kludetæppe, regeringen skal have til at hænge sammen. Og vi vil ikke gå ind og sige, at vi bare accepterer, at regningen bliver lagt ud på personskatterne,« siger han til Finans.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også