EnergiWatch

Ny medvind til Obamas klimaplan

For nylig blokerede Højesteretten i USA for udrulningen af præsident Obamas klimaplan, men med konservativ dommers død står planen nu langt bedre chancer, vurderer klimaadvokater.

Højesteret USA Supreme Court ret domstol
Foto: Andrew Councill

For nylig døde en af de konservative dommere i USA's Højesteret, Antonin Scalia, og en hans sidste gerninger var at stemme for en blokering af præsident Obamas klimaplan.

Scalia stemte som fire andre dommere for, at planen - der især skal mindske CO2-udledningen fra kraftværker - ikke må implementeres, før retten har set på, om juraen i planen er lovstridig. Noget, som er sket, efter at en række kulgale stater og energiselskaber har klaget over planen.

Dermed var der et flertal for at blokere for Obamas plan, som man i den grønne industri ellers har sukket efter, fordi man i vind- og solcelleindustrien håber at erstatte kraftværkerne som følge af planens CO2-restriktioner. Samtidig frygtede flere, at Højesterettens beslutning var første skridt til helt at underkende Obamas plan, hvilket igen kunne sætte spørgsmålstegn ved de løfter, som USA gav i forbindelse med klimaforhandlingerne i Paris i december.

Men ifølge Reuters betyder Scalias død nu, at The Clean Power Plan, som den hedder, står langt bedre chancer for at blive gennemført. Det mener flere juraeksperter.

"Alt er ændret"

"I sidste uge var the Clean Power Plan reelt set død," lyder det bl.a. fra Brian Potts fra advokatfirmaet Foley & Lardner, som specialiserer sig i miljølovgivning, til Reuters.

"Men med Scalias død er alt ændret."

Samme melding kommer fra Jack Lienke, advokat ved Institute for Policy Integrity på New York University School of Law.

"Der er stadig ingen garantier, men The Clean Power Plan står med langt bedre odds nu end i fredags," siger han ligeledes til det britiske nyhedsbureau.

Stor usikkerhedsfaktor

For selv om det er uvist, om Obama får lov til få en ny dommer indsat i hans præsidentperiode af den republikansk kontrollerede kongres - det har republikanerne i hvert fald sagt indtil nu ikke kommer til at ske - så betyder Scalias død, at der er stemmelighed i Højesteretten. Og det medfører, at en lavere rets beslutning på området har det sidste ord.

Det er i klimaplanens tilfælde the US Court of Appeals for the DC Circuit, som tidligere har afvist klagen fra de kritiske stater og industrien mod Obamas klimaplan.

Som Reuters skriver, er den store usikkerhedsfaktor dog, hvornår der kommer en ny dommer i Højesteret efter Scalia - og om det bliver en demokrat eller republikaner.

Med mindre det lykkes Obama at overbevise kongressen, at han skal have lov til at nominere og få godkendt en dommer, afgøres det i stedet af den kommende præsident.

Højesteret blokerer for Obamas klimaplan

Obama vil fordoble forskningen i grøn energi

Obama foreslår olieafgift på 10 dollar tønden

Siemens får nyt dansk milliardunderskud

Forsiden lige nu

Schlumberger og Subsea 7 laver nyt samarbejde

De to offshoreserviceselskaber Schlumberger og Subsea 7 er i forhandlinger om et nyt joint venture, der skal bygge videre på et eksisterende samarbejde om at tilbyde services både på og under vandoverfladen.

Hvem er Årets Energibombe?

Energiselskabet Aura har lavet en ny pris, der skal uddeles til ”en ildsjæl” blandt selskabets andelshavere.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere