EnergiWatch

Energinet.dk investerer milliarder i søslange

Siemens og Prysmian skal stå for den 350 kilometer lange elmotorvej fra Danmark til Holland uden om Tyskland.

Det bliver to omformerstationer som denne, Siemens skal opføre i Endrup om Holland.

Der er nu sat leverandør på den absolut største del af dem undersøiske elforbindelse mellem Danmark og Holland, Cobra-kablet. Det bliver således Siemens, der skal levere omformerstationerne i henholdsvis Endrup og den hollandske havneby Eemshaven, mens den italienske kabelproducent Prysmian skal lægge det godt 350 km lange mellemliggende søkabel.

Det oplyser Tennet i en meddelelse.

Det er det hollandsk/tyske transmissionsselskab, der i ligeligt samarbejde med Energinet.dk står for Cobra-kablet, der får et bid på 700MW. Samlet forventer de to selskaber at investere mere end 600 mio. euro (4,5 mia. kr.) i elforbindelsen uden om Tyskland, og selv om der ikke sættes værdi på den nys afgivne dobbeltordre, må den forventes at være den absolut mest omfattende.

Siemens skriver i en meddelelse, at selskabets anpart af ordren lyder på 170 mio. euro (1,3 mia. kr.)

Når Cobra-kablet i 2019 skal stå klar, bliver det den første forbindelse fra Danmark til det sydligere Europa uden om Tyskland. Og altså uden om de begrænsninger, der ofte lægges i sydgående retning på forbindelsen over den jysk/tyske grænse.

Mere fleksibel vindkraft

Sådanne giftigheder benytter chefen for Tennet - der også opererer området i det vest- og nordlige Tyskland - naturligvis ikke direkte som begrundelse. I stedet peger han blandt andet på den kommende udbygning af hollandsk havmøllekapacitet.

"Et af hovedformålene ved Cobra-kablet er, at transportere strøm mellem Holland og Danmark. Det vil fremme yderligere konkurrence i det nordvesteuropæiske energimarked, hvilket i sidste ende vil gavne forbrugerne. Eftersom vi direkte forbinder det hollandske og danske elnet, vil forsyningssikkerheden for virksomheder og forbrugere i begge lande stige. Derudover vil Holland og Danmark være i stand til at udveksle mere vindenergi, da vinden ikke altid blæser med samme kraft i de to lande," siger Tennets adm. direktør Mel Kroon i meddelelsen.

 

Hvorvidt elprisen reelt vil falde med opførelsen af den dyre søslange er dog ikke et ubestridt faktum. Forrige efterår konstaterede Energi Danmark således, at det tværtimod ville medføre højere priser.

"Da det hollandske marked handler væsentligt højre end det alternative tyske marked, vurderer vi, at Cobra-kablet vil medføre stigninger i det danske marked på mellem 5 og 15 kr.," lød det fra Energi Danmark forrige september.

Energihandler: Hollænder-kabel øger danske elpriser

Dansk-tysk elmotorvej udvides igen - men trafikken glider stadig ikke

Dansk godkendelse af kabelforbindelse til Holland

Energinet vil bygge forsinket kabelforbindelse til Holland

Mere fra EnergiWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs