EnergiWatch

Tesla blev Danmarks mest solgte bil i december

I julemåneden blev en elbil for første gang nogensinde den mest solgte personbil i Danmark.

Foto: Tesla

December blev på flere måder en dansk milepæl for den amerikanske elbilsproducent Tesla.

Ikke alene slog Elon Musk og Co. selskabets tidligere danske salgsrekord med i alt 1.248 solgte Teslaer, hvilket er næsten halvanden gang mere end i november, hvor selskabet sidste gang satte rekord.

Hvad der måske er mere opsigtsvækkende er, at Tesla Model S i december også gav baghjul til benzin- og og dieselbilerne og dermed var den mest solgte personbil i Danmark. Det viser tal fra De Danske Bilimportører.

Det er første gang nogensinde, at en elbil er den mest solgte bil i herhjemme. Teslas førsteplads indtages endda med en pæn margin til nummer to på salgslisten, nemlig Peugeot 208, som der "blot" blev solgt 903 af i december.

I alt blev der solgt 1.573 elbiler i december, viser tallene fra De Danske Bilimportører, hvilket også er en klar rekord og på højde med, hvad der blev solgt i hele 2014. I hele 2015 blev langet ikke mindre end 4.327 elbiler over disken.

Politisk aftale afgørende

Det store salg af Teslaer i slutningen af året kan tilskrives den politiske aftale, der blev indgået af et flertal i Folketinget i oktober om at udfase afgiftsfritagelsen for elbiler. Aftalen ramte særligt den amerikanske luksus-elbil, da den modsat billigere elbiler ville overgå til en langt stejlere indfasning af registeringsafgiften.

Det satte et konkurrencedirektiv fra EU imidlertid en stopper for lige før jul med den begrundelse, at forskellen i indfasningsordningen ville være at anse som statsstøtte. Regeringen, Socialdemokratiet og de Radikale blev derfor nødt til at udskyde loftet over afgiftsrabatten på elbiler over 800.000 kroner, som ellers var en del af elbilsaftalen.

Derfor er det alligevel ikke forholdsvist dyrere at købe en Tesla end en billigere elbil i 2016, men det var formentlig frygten for netop en afgiftslussing på over 600.000 kroner, som satte turbo på december-salget.

Da EnergiWatch kort før nytår - og inden de endelige tal var blevet offentliggjort - beskrev den store salgsvækt hos Tesla i december, forudså Gunni Mikkelsen, direktør for De Danske Bilimportører, at Tesla i 2016 ville fortsætte med at sælge elbiler i Danmark trods afgiftsændringerne, omend på et lavere niveau.

"Jeg tror, at hvis man som bilkøber pludselig får 600.000 kroner i afgift, så lægger det en markant dæmper på ens lyst til at købe en Tesla, men hvis det "kun" 236.000 kroner, så tror jeg stadig, at man kan sælge bilen. Når det er sagt, så tror jeg, at når der er solgt så mange Teslaer, som der er i oktober, november og december, så kommer efterspørgslen til at gå noget af."

Tesla slår egen rekord i leveringer

Dansk Tesla-salg gik amok i december

Her er første synlige bevis på Teslas gigafabrik

Medie: Regeringen roder rundt i egne forventninger til elbiler

Mere fra EnergiWatch

OK køber varmevirksomhed

Fra 1. november bliver Dansk Varme Service en del af OK-koncernen, som vil styrke sit fokus på det voksende marked.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs