Grønne danske aktier får hestesko af klimaaftale

Vestas, Rockwool og Novozymes stiger i morgenhandlen mandag.
Foto: Vestas
Foto: Vestas
RITZAU FINANS

For første gang i lidt over en måned åbner det danske eliteindeks, C20 Cap-indekset, mandag morgen under indeks 1000.

Fra dagens åbning stiger det danske indeks samlet set 0,7 pct. til indeksværdi 999,52. Sidst indekset åbnede under indeksværdi 1000 var 4. november.

Fra åbningens start er der fokus på Vestas, som placerer sig i toppen af indekset med en stigning på knap 2 pct. til 449,30 kr.

Vindgiganten har fået løftet kursmålet med en 10'er af det amerikanske finanshus Goldman Sachs, som, som nu har et kursmål på 540 kr. for aktien. Finanshuset fastholder anbefalingen "køb".

Siemens står til sejr over Vestas i Marokko

Samtidig kan weekendens klimaaftale i Paris på sigt være gode nyheder for flere af de miljøvenlige-aktier, og det kan også være en medvirkende faktor til aktiens løft fra morgenstunden.

Fredag var præget af stor usikkerhed på de europæiske aktiemarkeder, hvor investorerne ikke havde lyst til at tage for mange risici og i stedet søgte over i mere sikre papirer. Det smittede af på det danske marked, hvor C20 Cap-indekset gik på weekend med et fald på 2,4 pct. til 993,08.

Mandagen igennem kan der komme ekstra opmærksomhed til aktierne hos selskaber, som søger klimavenlige løsninger, efter at 195 lande på klimatopmødet i Paris lørdag aften vedtog en klimaaftale, der skal begrænse temperaturstigninger og fremtidige klimakatastrofer.

Det kan betyde stigninger i mandagens handel til selskaber Novozymes og Rockwool samt Vestas, som også på længere sigt ventes at kunne vinde på weekendens klimaaftale.

Kort inde i dagens handel stiger Rookwool B-aktien 2 pct. til 920,50 kr., mens Novozymes-aktien vinder 0,5 pct. til 320,90 kr.

Lørdagens klimaaftale medførte skuffelse hos konglomeratet A.P. Møller-Mærsk, som ærgrede sig over, at en aftale for shippingindustrien er udeladt. Maersk Line havde håbet på, at der kunne blive opstillet globale krav for industrien.

En global regulering ville have givet Maersk Line en konkurrencemæssig fordel, da rederiet i årevis har fokuseret på energieffektivitet.

"Det vil vi helt sikkert være en fordel for os. Vi mener, at det er vigtigt, at de, der er grønne og effektive, bliver belønnet," siger chefrådgiver for klima hos A.P. Møller-Mærsk, John Kornerup.

Konkurrent får brasiliansk Vestas-forbandelse

Nogle minutter inde i dagens handel stiger selskabets B-aktie 0,7 pct. til 9260 kr.

Uden for eliteindekset kommer Egetæpper og Scandinavian Private Equity, Speas, mandag med regnskab for henholdsvis andet og tredje kvartal.

Egetæpper venter for regnskabsåret 2015/16 en omsætning på 950-1000 mio. kr. samt et resultat før skat på 80-90 mio. kr. Desuden venter tæppeproducenten en EBIT-margin på 8-9 pct. excl. gevinst fra salg af ejendom i Vejle.

Aktien kommer mandag fra start med en stigning på 1,3 pct. til 228 kr.

Speas venter i 2015/16 et langsigtet egenkapitalafkast på 8-9 pct. p.a. Investorerne ser ud til at afvente dagens regnskab, og aktien handles uændret fra morgenstunden.

Fald er der fra morgenstunden til Schouw og Co.-aktien, efter at analytikerne hos Nordea har set aktien efter i sømmene og fundet anledning til at nedjustere anbefalingen til "hold" fra "køb". Kursmålet skæres desuden til 415 kr. fra 430 kr.

Vestas kritiseres igen for mulige besættelsesmøller

Ifølge Nordea rammes selskabet ny af øget konkurrence, da en af storkunderne Marine Harvest har påbegyndt egenproduktion af fiskefoder i Norge og udvider det til Skotland fra 2018.

"Det er negativt for Schouw og Co., som er foderleverandør til Marine Harvest i Skotland. Vi forventer, at den generelle markedsvækst kan kompensere for den del af den tabte forretning i Skotland. Ikke desto mindre er nyheden negativ, da den gør vækstpotentialet mindre, end det ellers ville være," skriver banken i sin analyse. Aktien glider 2,5 pct. til 378,50 kr.

Vestas har købt egne aktier for lille mia.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også