Terror kaster skygge over klimatopmøde

Klimamødet, der skal redde kloden, blev trængt i baggrunden af terrorangreb i Paris. Fraværet af fokus forringer ifølge analytiker chancen for en stærk aftale.
Foto: Jacques Brinon/POLFOTO/AP/Arkiv
Foto: Jacques Brinon/POLFOTO/AP/Arkiv

En stemning af undtagelsestilstand omgærder klimatopmødet COP21, der indledes mandag i Paris.

Ikke alene har den franske vært, præsident François Hollande, erklæret, at mødet er sidste chance for at redde kloden, som vi kender den i dag. Andre har sagt det samme før ham.

Konferencecentret Paris Le Bourget ligger også tæt ved de steder, hvor de blodige angreb 13. november førte til regeringens beslutning om at indføre undtagelsestilstand.

De 150 stats- og regeringschefer skal redde verden få kilometer fra sportsarenaen Stade de France, hvor tre selvmordsbombere detonerede deres bombebælter, og fra det kvarter, hvor politiet så sent som i sidste uge pulveriserede en formodet bagmand og en lejlighed, så beboerne troede, der var krig.

De asiatiske og afrikanske delegationer, som torsdag ankom i god tid til Le Bourget, var af samme årsag i mindretal mod det opbud af politi- og militærstyrker, som myndighederne har sendt til stedet.

11.000 betjente og soldater er udkommanderet til at passe på toplederne og de 40.000 mennesker, som dagligt ventes at besøge konferencen. Hertil kommer FN's eget vagtkorps, som har ansvaret for sikkerheden i Le Bourget. 

Terrorangrebet har trængt det - ifølge forskere og politikere - historisk vigtige klimamøde i baggrunden i franske og europæiske medier.

Fraværet af fokus er uheldigt, forklarer Annika Hedberg, som er klimaanalytiker ved tænketanken European Policy Centre i Bruxelles. 

"Der er en helt enorm udfordring med kommunikationen, og det gælder faktisk ved alle klimatopmøder. Denne gang føles det blot ekstra meget, da man virkelig ønsker at få denne aftale. Vi har brug for, at der er pres på de politiske ledere," siger Hedberg. 

For to uger siden var hun syv dage i Indien, der med knap 1,3 milliard indbyggere har et alvorligt klimaproblem, og her var "klimamødet ikke nævnt i en eneste artikel".

"Hvis civilsamfundet ikke er aktivt i udviklingslandene, så vil det mindske chancen for en aftale," siger Annika Hedberg. 

Klimatopmødet i Paris adskiller sig netop fra tidligere klimakonferencer ved, at den franske regering har forbudt store folkelige manifestationer og klimademonstrationer på grund af det høje trusselsniveau, som myndighederne har fastsat. 

Når præsidenter og premierministre mandag har åbnet mødet, rejser de hjem og overlader det til embedsmænd og ministre at nå den aftale, der skal sikre, at gennemsnitstemperaturen ikke stiger over to grader celsius fra førindustrielt niveau. 

Udfordringen er at finde et kompromis for, hvordan man skal fordele byrden med at reducere CO2-udslippet, og hvem der skal bidrage hvor meget til klimafinansiering i ulandene på 100 milliarder dollar årligt fra 2020.

Her er alt, du skal vide til COP21

COP21-konference kan skabe vindoptimisme

Lilleholt: To aftaler i Paris en mulighed

Bank: COP21-konference kan skabe vindoptimisme

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også