Obama lægger ambitiøs olierørledning i graven

Den amerikanske præsident Barack Obama har sat endegyldigt punktum for Keystone Xl-ledningen. En "kvalmende" beslutning, mener republikansk leder, mens TransCanada overvejer at genansøge.
Foto: Susan Walsh/AP/Polfoto
Foto: Susan Walsh/AP/Polfoto

Syv års tovtrækkeri er nået til vejs ende efter, at Barack Obama har valgt endegyldigt at afvise olierørledningen Keystone XL.

Det skete på et pressemøde i Det Hvide Hus fredag eftermiddag, hvor den amerikanske præsident fortalte, at de miljømæssige risici overskygger de økonomiske fordele ved projektet.

"USA er nu en global leder, når det kommer til at tage seriøse skridt for at bekæmpe klimaforandringerne, og ærligt talt ville det have undermineret det lederskab at godkende det her projekt," lød det fra præsidenten, der var flankeret af vicepræsident Joe Biden og udenrigsminister John Kerry.

Greenpeace om droppet olieledning: Stort skridt for USA

Dermed har Barack Obama valgt at lytte til miljøorganisationer og bekymrede borgere, der i årevis har kæmpet har imod olierørledningen. Afvisningen kan samtidig ses som et skridt i præsidentens forsøg på at efterlade et positivt aftryk på klimapolitikken, inden han forlader embedet til næste år.

Omvendt er beslutningen en bitter pille at sluge for det canadiske olieselskab TransCanada og en række demokratiske politikere fra olieproducerende stater, der har forsvaret projektet indædt. De mener, at præsidenten overdriver faren ved ledningen og vinker farvel til tusindvis af amerikanske arbejdspladser.

Kongressen godkender omstridt olierørledning

Derfor forsøgte de sammen med republikanerne i februar at få gennemført et lovforslag, der ville have sikret en hurtig godkendelse af projektet. Forslaget blev imidlertid stoppet af Barack Obama, der nu har givet det endelige dødsstød til ledningen.

Den ambitiøse olierørledning har været på tegnebrættet i syv år. Var ledningen blevet en realitet ville den være gået fra den canadiske grænse ved Nebraska og hele vejen ned til Texas, hvor den ville have krydset seks stater og 1.200 miles – eller hvad der svarer til 1.931 kilometer. Planen var at transportere omkring 800.000 tønder olie udvundet fra canadiske tjæresand til raffinaderier ved mexicanske golfkyst.

Republikansk leder: En ”kvalmende beslutning”

Den nyvalgte canadiske præsident Justin Trudeau ærgrer sig over, at hans amerikanske kollega nu har vendt tommelfingeren ned til projektet. Han forstår dog godt præsidentens bekymring for miljøet.

"Vi ved, at canadierne vil have en regering, de kan stole på, når det kommer til at beskytte miljøet og sætte gang i økonomien. Den canadiske regering vil arbejde tæt med provinser, territorier og ligesindede lande for at bekæmpe klimaforandringer, tilpasse os til konsekvenserne og skabe fremtidens rene arbejdspladser," siger han til CNN.

Obama nedlægger veto mod omstridt olierørledning

Den republikanske senator Paul Ryan, der netop er blevet valgt som formand for Repræsentanternes Hus, er mindre forstående over for afvisningen af Keystone Xl-ledningen.

"Beslutningen er ikke overraskende, men den er kvalmende," udtaler han ifølge CNN i en pressemeddelelse udsendt kort efter Barack Obama offentliggjorde sin beslutning.

Olieselskab overvejer at søge igen

Projektet kan dog muligvis nå at blive genoplivet. TransCanada skriver i en meddelelse, at man overvejer at søge om en ny tilladelse til at bygge ledningen, der har et prisskilt i omegnen af otte milliarder dollar.

I så fald vil det formentlig blive efter præsidentvalget til næste år, hvor et magtskifte kan øge mulighederne for en godkendelse. Det virkede i hvert fald til at være rationalet, da canadierne tidligere på ugen forgæves ansøgte om en udskydelse af beslutningen til efter valget.

Det canadiske olieselskabs topchef ærgrer sig samtidig over, at Keystone Xl-projektet har antaget symbolsk betydning i det politiske slagsmål om klimaforandringerne i den amerikanske kongres.

"I dag blev misforstået symbolik valgt over værdi og videnskab – retorik vandt over fornuft," udtaler direktøren til CNN.

Grøn energi bliver arena i USA's valgkamp

Senatet godkender Keystone XL rørledningen

Obama vil have permanent støtteordning til vindenergi

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også