EnergiWatch

Opråb: PSO på finansloven vil være en katastrofe

Investortilliden kan smuldre og sende elpriserne på raketfart, hvis de danske politikere hvert år skal forhandle om tilskuddene til den grønne omstilling over finansloven, mener en professor. Dong ønsker sig forudsigelighed om indtægterne.

Foto: LM Wind Power

Mens Danmark er i fuld gang med at skridte vores blå have af for at fortætte en udbygning af den kollektive havvindmøllepark, så er der en gammel ligtorn, der begynder at gøre ondt.

Finansieringen af den grønne omstilling, PSO-afgiften, er blevet dømt ude af de europæiske konkurrencemyndigheder, og embedsværket arbejder i øjeblikket på højtryk for at finde en ny måde at skrue afgiften sammen på, så den ikke er i strid med EUs regler.

Samtidig har flere politikere luftet tanken om, at den 6,9 mia. kr. store elregning til danskerne fremover kan finansieres over Finansloven, men det møder nu stor bekymring fra en af de faste stemmer i den danske energidebat.

Professor MSO Brian Ved Mathiesen fra Aalborg Universitet frygter nemlig, at en finanslovsløsning vil betyde langt højere omkostninger for de danske elforbrugere.

"I øjeblikket bliver en løsning over finansloven italesat som en god og mulig løsning, men det er jeg meget uenig i. Det vil betyde, at vi får en langt, langt højere regning," indleder Brian Vad Mathiesen til EnergiWatch.

Lilleholt: PSO-løsning ligger ikke lige om hjørnet

Hvis ordningen bliver overført til Finansloven, så vil hvert eneste efterår sidde 179 politikere i Folketinget med magt over de penge, vindmølleejerne i dag har en garanti for gennem mangeårige energiforlig.

Den maveuro vil investorerne tage sig betalt for, påpeger Brian Vad Mathiesen.

"Feed-in tariffen, som PSO-afgiften er den danske version af, giver erfaringsmæssigt den mest omkostningseffektive omstilling til vind og sol når vi ser ud omkring i Europa og historisk i Danmark. Jeg siger ikke, at det er let at finde løsningen rent juridisk. Men forsøget skal gøres, fordi en løsning på finansloven er noget, vi for enhver pris skal undgå," siger han.

Han påpeger, at politisk usikkerhed omkring tilskudene i blandt andet Spanien og England tidligere og i øjeblikket har betydet stor usikkerhed om den grønne omstilling.

 

Minister har ikke løsning klar

Den nuværende danske støtteordning har opnået en midlertidig godkendelse hos EU til og med udgangen af 2016. Herefter skal den ændres.

Problemet med PSOen er i EU-øjemed, at ordningen forfordeler udenlandske elproducenter, fordi de ikke kan få del i midlerne. Men hvis afgiften bliver til en skat og provenuet betales til vindinvestorerne, så har udenlandske eksportører af el til Danmark ikke længere krav på betalingen.

Energi-, Klima og Forsyningsminister Lars Christian Lilleholt har efter eget udsagn endnu ikke lagt sig fast på en præference for ordningen.

Venstre i kovending om PSO-afgift

Han har dog tidligere over for EnergiWatch erkendt, at der ikke er nogen snuptagsløsning lige om hjørnet:

"Vi ved ikke, hvad løsningen bliver. Vi gør alt for, at vi får noget på plads, fordi det er vigtigt, at vi kender rammevilkårene. Der skal investeres massivt på energiområdet, og for at skabe sikkerhed skal vi have det på plads. Og vi presser på alt det, vi kan," sagde ministeren i et tiltrædelsesinterview i august.

Dong: Forudsigelighed er vigtigt

Dong Energy er en af de største ejere på det danske marked for havvind. Selskabet ejer og driver selskabet mere end tre, store havvindmølleparker, og her siger økonomidirektør Marianne Wiinholt, at det vigtigste, når selskabet skal beslutte sig for at byde på tilladelsen til at bygge de kommende havparker, er forudsigelighed.

"I vores øjne er PSOen vigtig, fordi den er med til at drive den vedvarende udbygning, men hvordan man bedst indretter finansieringen, det er et politisk spørgsmål. Det, der betyder noget for os, er forudsigelighed, men om det kommer på den ene eller den anden måde, det har vi ikke nogen holdning til," siger hun til EnergiWatch.

Mener du ikke, at der er mere forudsigelighed, hvis PSO er aftalt gennem et mangeårigt energiforlig - mod en finanslov, der skal aftales fra år til år?

"Det har vi ikke nogen holdning til."

Men er det fordi, at der ikke er nogen officiel holdning, eller er det fordi, du ikke tror, at der er nogen forskel?

"Det er fordi, at det er et politisk spørgsmål."

Spotmarked driver ikke investeringer

Selvom de fleste nok helst er ligtorne som PSOen foruden, så er den nødvendig at have, mener Brian Vad Mathiesen. Markedet er nemlig slet ikke i nærheden af at kunne stå selv.

"I mine øjne er der ikke kinamands chance for, at spotmarkedet selv kan drive investeringer. End ikke i de meget billige landvindmøller. Det nuværende spotmarked dækker driften og en kortsigtet optimering af markedet - og det er også vigtigt - men vi er endnu langt fra, at der er så mange penge at tjene, at man kan gå ud på egen hånd i markedet," siger han.

"Feed-in-tarifferne er udtryk for et investormarked, og det marked er der brug for. Og vi må heller ikke glemme, at vi faktisk har en af de laveste elpriser i Europa. Også selvom man medregner udgifter til PSOen," tilføjer Brian Vad Mathiesen.

 

DF beskyldes for at løbe fra aftale om grøn elafgift

Energitunge brancher har udsigt til grøn rabat

Aalborg Portland betaler 110.000 kr. i grøn elafgift for hver ansat

Minister glæder sig over ok til PSO-rabat

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere