Danske virksomheder mister konkurrenceevne i Kina

Med et snuptag har den kinesiske centralbank tirsdag styrket kinesiske virksomheders konkurrenceevne på bekostning af danske og udenlandske virksomheder.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
RITZAU FINANS

Det er sket ved en teknisk devaluering den kinesiske valuta, yuan, med 1,9 pct. Samtidig løsnes båndene på den kinesiske yuan, således at prisen fremover i højere grad vil være bestemt af markedet.

"Det har stor betydning for danske virksomheder, idet Kina er vores 6. største eksportmarked og 4. største importmarked. For det første har danske virksomheder mistet konkurrenceevne over for lokale virksomheder, der opererer i Kina. For det andet skal danske virksomheder nu betragte den kinesiske valuta som en uafhængig valuta i stedet for en proxy (stedfortræder, red.) til dollar," siger underdirektør for Danske Banks valutaanalyse Thomas Harr.

På et års sigt venter Danske Bank nu en svækkelse af den kinesiske yuan på omkring 3 pct. over for dollar. Mere specifikt spår Danske Bank en dollarkurs på 6,50 yuan på et års sigt mod tidligere 6,10.

Den kinesiske centralbank lægger da heller ikke skjul på sin intention med ændringen af valutasystemet. "En stærkere yuan lægger pres på eksporten," lød det tirsdag fra Peoples Bank of China, som centralbanken officielt hedder.

"Vi venter, at de kinesiske myndigheder vil fastholde et stramt greb om renminbi (yuan, red) i de kommende måneder. Men over en længere tidshorisont vil der komme mere volatilitet," vurderer Danske Bank.

Banken anbefaler danske virksomheder at hedge deres eksponering over for yuan i den offshore-noterede yuan, CNH, i stedet for indenlandske CNY. Årsagen er, at likviditeten i den indenlandsk noterede vurderes at blive væsentligt dårligere på sigt.

Tirsdag svækkes den kinesiske valuta til 6,3268 yuan for en dollar fra omkring 6,21 yuan.

Blandt de danske C20-selskaber har blandt andre Carlsberg og Novo Nordisk store indtægter i Kina.

Kineserne fortsætter med at dominere hjemmemarkedet

Kinas kulforbrug falder igen

Runevad satser på et genialt sikkerhedsnet

Obama, Apple og Goldman Sachs afgiver billionstort klimaløfte

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også