EnergiWatch

Kul-obligationer styrtdykker igen

Ikke mange investorer kan se ideen med at investere i den amerikanske kulindustri, og det giver sektoren, hvad der ligner et uoverkommeligt problem med at få adgang til frisk kapital og vedligeholde sine forpligtelser.

Foto: Anglo American

Investeringer i energiselskaber med kul blandt sine bærende aktiver har længe været en miljømæssig tabersag, men de selv samme selskaber begynder også at udgøre en mildest talt tvivlsom investeringscase.

Ifølge en ny analyse fra Bloomberg Intelligence er markedet for virksomhedsobligationer i amerikanske kulselskaber faldet med hele 17 pct. i andet kvartal, og faldet konstituerer et marked med vigende investorinteresse gennem de sidste fire kvartaler. Mediet skriver, at værdiforringelsen på næsten 20 pct. sandsynligvis udgør det største fald sammenlignet med andre industrier.

Fordi netop virksomhedsobligationerne er mere sikre papirer end aktier, og volatiliteten er langt mindre, så er faldet overraskende.

"Et fald på 17 pct. er enormt, og det skete på et tidspunkt, hvor andre energiobligationer - olie og gas - steg," bemærker man og understeger, at industrien er i et strukturelt forfald.

Kina fører an i kuldød

Tilbage i marts kom et lignende tegn fra Kina, som sammen med Indien er blandt verdens største kulproducenter.

Messerschmidt: Danmark skal satse på eksport af kulteknologi

Her skrev verdens næststørste kulmineselskab, Senhua, i sit årsregnskab, at de bedste tider for industrien var ovre, og skar kraftigt i sine investeringer i ny kapacitet. Salget til kineserne var faldet med 12 pct. i 2014 - på trods af, at makroøkonomiske tal fra landet indikerede alt andet end en lav interesse for at bruge energi - og salget forventedes at falde med yderligere 10 pct. i 2015.

Tallene var en medvirkende årsag til, at et finanshuses konsensusestimat for indtjeningen i kinesiske kulsselskaber blev skåret med svimlende 45 pct.

Kulindustrien i Kina er på vej mod en stille død

Ser man på kulselskabernes aktiepriser, er der tale om et fald på 50 pct. gennem det sidste år.

Kreditklemme og udsigt til høje forsikringspræmier

I maj måned gennemførte miljømyndigheden i den amerikanske delstat Wyoming en undersøgelse for at finde ud af, om flere af statens kulselskaber fortsat skulle have adgang til lave forsikringspræmier. Selskabernes forsikring er en vigtig forpligtigelse, fordi policen bliver brugt i forbindelse med eventuelle miljøulykker, og derfor får de amerikanske selskaber lov til at slippe billigere med præmien mod at have et beredvilligt lager af letomsættelige aktiver.

Norge trækker oliemilliarder ud af investeringer i kul

Undersøgelsen viste, at et at landets største selskaber ikke havde den fornødne kapital til at være en del af programmet. Defor skulle stille med 411 mio. dollar, hvis man stadig ønskede at være en del af programmet.

Med de skarpt faldende obligationspriser ser det altså ikke ud til, at kulselskaberne vil få hjælp til at overleve på de finansielle markeder. Eller for den sags skyld bankerne, der gerne skæver til efterspørgslen på selskabernes obligationer.

"Fokus i energifinansieringen er skiftet fra kul til vedvarende energikilder, og det vender sandsynligvis ikke tilbage," skriver Bloomberg Intelligence.

Grøn energi kan vippe kul af pinden i 2030

Mere fra EnergiWatch

Dansk energiselskab presset helt i bund

Et vanskeligt 2021 gav GNP Energy et stort tab og sendte egenkapital så langt ned, at der er tvivl om den fortsatte drift. Moderselskabet er dog kommet til undsætning, selvom det selv kæmper med et stort underskud og negativ egenkapital.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs