Udkast til atomaftale ligger klar og præsenteres tirsdag

En fælles erklæring mellem Iran og seks stormagter vil blive læst op tirsdag formiddag, forlyder det.
Foto: Carlos Barria/AP/POLFOTO
Foto: Carlos Barria/AP/POLFOTO
AF RITZAU

Efter et årelangt tilløb står deltagerne i maratonforhandlingerne om Irans omstridte atomprogram nu foran målstregen.

Og meget tyder på, at Iran og de seks internationale stormagter tirsdag morgen kan krydse den hånd i hånd og annoncere en fælles aftale, der forpligter Iran til at åbne dørene op for FN til alle sine anlæg - inklusive de militære.

Sådan lyder det fra en række internationale nyhedsbureauer natten til tirsdag. De henviser til diplomatiske kilder tæt på forhandlingerne.

Et endeligt udkast ligger klar, og en fælles erklæring vil tirsdag klokken 11.00 blive læst op af Irans udenrigsminister, Javad Zarif, og EU's udenrigschef, Federica Mogherini på Det Internationale Atomenergiagenturs kontor i Østrigs hovedstad, Wien.

"Om få timer vil Zarif og Mogherini i FN's hovedkvarter komme med en fælleserklæring i overværelse af udenrigsministrene fra de seks stormagter," lyder det fra det iranske nyhedsbureau Isna.

En time forinden mødes udenrigsministrene fra USA, Kina, Storbritannien, Frankrig, Rusland, Kina og Iran for at give endeligt håndslag på indholdet i udkastet, inden det kundgøres for offentligheden.

Hvis der er enighed om aftalen, skal den efterfølgende vedtages som resolution i FN's Sikkerhedsråd, hvilket i bedste fald kan finde senere i juli. Det ventes at blive en formalitet, fordi samtlige fem permanente medlemmer af rådet har deltaget i forhandlingerne med Iran.

Derefter vil aftalen blive implementeret med begyndelse i første halvdel af 2016, oplyser en kilde til Reuters.

Investorer på spring

Internationale forretningsfolk og investorer er begyndt at forberede sig på, at de måske snart igen får lov til at lave forretninger i Iran. Hvis forhandlingerne om Irans atomprogram udmønter sig i en aftale, ventes de internationale sanktioner mod landet at blive lempet og på sigt helt fjernet.

Det kan åbne døren for vestlige virksomheder til et stort marked. Og det forklarer ifølge det iranske nyhedsbureau Isna, hvorfor hotellerne i hovedstaden Teheran har været godt fyldt op de seneste måneder af personer fra udenlandske selskaber, der overvejer at investere i Iran.

"Globale investorer vil aldrig igen opleve, at et land af denne størrelse og med sådan en udviklingsgrad åbner sig op," siger Charles Robertson, cheføkonom i investeringsfirmaet Renaissance Capital, til Isna.

Iran, der har over 80 millioner indbyggere, rangerer som verdens 27. største økonomi med et bruttonationalprodukt sidste år på 437 milliarder dollar.

Prøv ShippingWatchs nyhedsbrev to gange dagligt i 40 dage gratis

Charles Robertson sammenligner det økonomiske potentiale med Tyrkiets, men Iran har en fordel i kraft af sine store reserver af olie og gas samt lavere gennemsnitslønninger end i Tyrkiet.

"Landet mangler bare investeringer og udenlandsk kapital," siger han til Isna.

Netop olie og gas ventes at trække mange investorer til. En oliegigant som Royal Dutch Shell har allerede haft delegationer i Teheran i forventning om, at der snart kommer en afklaring om sanktionerne.

Tankrederier tæller ned til aftale med Iran  

Charles Robertson mener, at områder som telekommunikation, bankvæsen og detailhandel også vil være attraktive for udenlandske investorer.

Irans største privatejede investeringsselskab, Iran Industries Investment Company, bekræfter, at interessen fra udlandet er taget til.

"Der har den seneste tid været selskaber fra både Europa, USA og Asien for at kigge sig omkring," siger direktør Reza Soltanzadeh til Isna.

Han skønner, at der alene på det iranske kapitalmarked vil strømme omkring én milliard dollar ind fra udlandet det første års tid efter en eventuel ophævelse af sanktionerne

Iransk minister tror ikke på atomaftale mandag

Olien falder igen

Iran-forhandlinger ventes at køre på overtid

Atomforhandlinger med Iran kan trække ud

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også