EU opnår aftale med Grækenland

"Eurotopmødet har enstemmigt indgået en aftale," skriver EU-præsidenten Donald Tusk på Twitter efter 17 timers forhandliger.
Foto: Petros Karadjias/AP/POLFOTO
Foto: Petros Karadjias/AP/POLFOTO
RITZAU FINANS

Et maratonmøde for eurotoppen i Bruxelles er mandag morgen blevet enig om betingelserne for en ny græsk støtteordning efter en nattelang strid om privatiseringer.

Det bekræfter EU-præsidenten Donald Tusk på Twitter.

Dermed synes en græsk statsbankerot og exit fra euroen at være afblæst, hvis ellers Grækenland de kommende dage leverer på de løfter, landet har givet.

"Eurotopmødet har enstemmigt indgået en aftale," skriver Donald Tusk i sit tweet.

Eurotopmødet i Bruxelles, der har varet næsten 17 timer, har været afbrudt i timevis undervejs for at give tid til bilaterale forhandlinger, blandt andet mellem Tyskland, Frankrig og Grækenland med EU-præsidenten som mægler.

Til sidst har det været en strid om Den Internationale Valutafonds rolle i den græske redningsplan og omfanget af de privatiseringer, som Grækenland skal gennemføre, der har trukket topmødet i langdrag.

Især Tyskland har på topmødet presset hårdt på for at få Grækenland til at gennemføre omfattende privatiseringer, der skal skaffe flere penge i kassen.

Donald Tusk siger på et pressemøde, at topmødets beslutning giver Grækenland en mulighed for at undgå de sociale og politiske konsekvenser af et sammenbrud i forhandlingerne.

"Der er strikse krav, der skal opfyldes," siger EU-præsidenten.

"Ikke desto mindre kan beslutningen hjælpe Grækenland til at komme tilbage på sporet," siger han.

Forud for topmødet holdt eurolandenes finansministre møde, hvor de udarbejdede et fire sider langt dokument med krav, som Grækenland skal opfylde, før det kan komme på tale at indlede forhandlinger om en ny støtteordning for det gældsplagede land.

Dokumentet har derefter dannet grundlag for forhandlingerne under eurotopmødet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også