Fransk tro på klimaresultat

Der er både blandt politikere og erhvervsliv et ønske om at opnå et stærkt klimaresultat i Frankrig til december, lyder det fra fransk udenrigsminister.
Foto: /ritzau/AP/Martin Meissner/
Foto: /ritzau/AP/Martin Meissner/
AF RITZAU

Frankrig er fast besluttet på at opnå et godt resultat, når repræsentanter for næsten 200 lande senere på året mødes i Paris i et forsøg på at nå til enighed om en bindende klimaaftale.

Det siger den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, i et interview med nyhedsbureauet Reuters. Sidst, verden forsøgte at få en klimaaftale i hus, var ved klimatopmødet i København i 2009.

Diskussionerne i København var så ophedede og mødet så kaotisk, at nogle af de sår, som blev skabt i forhandlingsprocessen, endnu ikke er helet, skriver det franske nyhedsbureau AFP.

"Der findes et København-syndrom. Det ønsker ingen verdensledere at skulle igennem igen," siger Fabius.

Over for AFP konstaterer Fabius ligeledes, at "København-syndromet" er et problem, der spøger i baghovedet på mange af deltagerne ved klimamødet i Paris, der indledes i november.

En af de lektier, franskmændene kan lære fra de kollapsede klimaforhandlinger i København, er, at bedre forberedelse øger chancen for et godt resultat.

Derfor vil verdens politiske ledere sandsynligvis ankomme til starten af topmødet denne gang, tilføjer Fabius over for Reuters.

Franskmændene håber at kunne bygge videre på de nationale planer, de enkelte lande har vedtaget for at begrænse udledningen af drivhusgasser.

Alle regeringer understreger, at de ønsker at nå frem til en aftale i Paris, men spørgsmålene er fortsat komplekse, og det er vanskeligt at opnå enighed mellem 196 lande, siger han til Reuters.

Fabius mener alligevel, at der er grund til optimisme forud for klimatopmødet i Paris.

"Den første grund er, desværre, at klimasituationen er forværret. Behovet for at finde en politisk løsning er stærkere end nogensinde, siger den franske udenrigsminister.

En anden årsag er, at der er sket et holdningsskifte inden for erhvervslivet og særligt større virksomheder.

"De er meget opmærksomme på problemet, og mange af dem er blevet store klimafortalere, siger Fabius til AFP.

Klimadagbog:  

Helveg tør ikke love afgiftsanalyse inden valg 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også