EnergiWatch

Familier kan spare 1.500 kr. på strømmen - men skal finde vej i en jungle

Kun hver tredje dansker har forsøgt at skifte elselskab. Det er ærgerligt, siger forbrugerforening, fordi øget konkurrence blandt elselskaber presser priserne i bund.

Foto: Lars Skaaning, Polfoto

Øget konkurrence blandt elselskaberne presser priserne nedad, og en forbrugerforening har netop landet en aftale, der giver prisen endnu et nøk nedad.

Med næsten 50 udbydere og 200 forskellige produkter at vælge imellem, er det danske el-marked en jungle. Men mange familier kan spare op til 1.500 kroner om året, hvis man kigger sig godt for, viser opgørelse fra Dansk Energi, en brancheorganisation.

Elforbundet.dk, en medlemsforening for 25.000 el-forbrugere, har netop annonceret en aftale, som giver en kilowatt-pris på knap 18 ører. Foreningen kalder det "Danmarks billigste pris på el."

"Konkurrencen er intens i forhold til prisen i øjeblikket," siger Morten Sinding, der er forbrugerjurist og initiativtager til EL-Forbundet.dk.

"Der er mange aktive udbydere af strøm, og selskaberne er blevet mere aggressive, så det er en af grundene til, at vi kan presse priserne ned."

Lige siden politikerne liberaliserede elmarkedet i 2003, har det været muligt frit at vælge leverandør. Men for de fleste er det svært at gennemskue, hvad man får ud af at skifte leverandør. Faktisk er det kun tredjedel af danskerne, der har skiftet selskab, viser tal Dansk Energi.

"Det er ærgerligt," siger Thomas Krogh, afdelingschef i Dansk Energi, "hvis du tager en gennemsnitsforbruger – en familie med et par børn – så kan man faktisk spare mellem 1.200 og 1.500 kroner årligt. Det er bare ikke så sexet at diskutere elpriser som nye telefoner om middagsbordet, så mange forbrugere tager aldrig rigtig stilling til det."

Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet TÆNK, anbefaler, at man slår koldt vand i blodet og først tjekker priserne på Elpristavlen.dk, en hjemmeside, der sammenligner priser på tværs af udbydere. På hjemmesiden kan man se, om der findes tilbud, der bedre matcher ens behov.

"Det er tydeligt, at der begynder at ske noget i elmarkedet. Men om konkurrencen lige nu er så stærk, at alle skal slå til, det er svært at sige. Priserne svinger fra år til år, så Elpristavlen er et godt sted at starte."

Gul Strøm i gasangreb på NGF Nature Energy

Corydon grillet om udskudt engrosmodel

Udvalg kræver billigere grønne tiltag

"Vi brænder flere penge af end ventet"

Mere fra EnergiWatch

IEA: Atomkraft kan stå til at få comeback

I takt med at verden skal finde måder at takle den verserende energikrise på, har energikilder som atomkraft gode muligheder for at spille en signifikant rolle, lyder budskabet fra Det Internationale Energiagentur (IEA) i dugfrisk rapport.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs