EnergiWatch

Aktivister vil forhindre skifergas-boring med civil ulydighed

"Ja tak til rent drikkevand - nej tak til skifergas," lyder et af slagordene i den nordjyske kamp mod skifergas.

Foto: Charlotte de la Fuente, Polfoto

Den første prøveboring efter skifergas i Vendsyssel er parat til at gå i gang ved byen Dybvad, så snart boreriggen ankommer. Borepladsen er klar, og forsøget på at finde skifergas i den danske undergrund kan begynde.

Flere nordjyder har dog modsat sig prøveboringen, og protesterne fortsætter, selv om olieselskabet Total har fået grønt lys til boringen af byrådet i Frederikshavn.

SF i Nordjylland vil fredag arrangere en demonstration med budskabet "ja tak til rent drikkevand - nej tak til skifergas". Aktionen skal sætte fokus på de mulige miljømæssige konsekvenser af skifergas-udvinding.

"Det er nu, at vi skal have både politikerne og den brede befolkning til at forstå problemerne omkring skifergas. Et boretårn er på vej til Nordjylland og det franske firma Total begynder snart prøveboringer i vores undergrund. SF tager afstand fra disse prøveboringer - bl.a. fordi der er for stor risiko i forhold til vores drikkevand," siger Thomas Krog, der er formand for SF i Nordjylland og folketingskandidat for SF.

SF i Frederikshavn stemte imod Totals tilladelse til at bore og stiller sig uforstående over for, at andre partier har været med til at stemme tilladelsen igennem, samtidig med at man har udtrykt ønske om at gøre Frederikshavn til foregangskommune inden for vedvarende energi.

Initiativet "Aktion Bloker Boretårnet" går endnu længere i kampen mod skifergasboringen. Her har man varslet civil ulydighed i form af en blokade, når boreriggen ankommer, som skal forhindre boringen i at gå i gang.

"Nogle gange kan det vise sig nødvendigt bruge civil ulydighed, hvis konsekvenserne ved at lade være er for store. Vi kan ikke tillade, at Total åbner muligheden for udvinding af skifergas i Danmark. Læserbreve, VVM-indvendinger og demonstrationer er åbenbart ikke nok. Hvis politikerne ikke er villige til at tage det eneste acceptable valg og stoppe al yderligere udvinding af fossil energi må vi i stedet blokere for at det kommer til at ske," lyder beskeden fra holdet bag aktionen.

På aktionens hjemmeside opfordrer man folk til at tilmelde sig et nyhedsbrev, hvis man ønsker at deltage i blokaden. Aktionen sender besked ud til alle tilmeldte, når boreudstyret ankommer, og der er lagt op til fælles transport fra København til det nordjyske.

Modstanderne af skifergasboringen led ellers et nederlag, da Natur- og Miljøklagenævnet i december 2014 afviste en klage fra en række miljøorganisationer og naboer til skifergas-boringen.

Organisationerne og borgerne valgte at klage, fordi de mener, at konsekvenserne for miljøet under boringen ikke er undersøgt tilstrækkeligt godt. Nævnet mente dog, at både planlovens, VVM-bekendtgørelsens og miljøvurderingslovens bestemmelser var blevet overholdt.

Den Amerikanske Geologiske Undersøgelse, USGS, har vurderet, at Danmark har et "signifikant skifergaspotentiale", primært i Nordjylland og Nordsjælland, men også i dele af Sydjylland.

Det er dog meget usikkert, om gassen har de rette egenskaber, vurderer statsgeolog Peter Britze fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, Geus.

"Der er mange parametre, som skal være på plads, for at skiferen er rigtig interessant. Den skal både være moden, ligge i den rette dybde, have det rette organiske indhold, blandt andet. Hvis man skal finde ud af med sikkerhed, om der er gas eller ej, skal man bore efter det. Ellers har du kun estimater at gå efter," siger han.

Skifergas udvindes med metoden "hydraulisk frakturering", som indebærer, at der bliver pumpet store mængder vand med sand, grus og visse kemikalier ned i undergrunden under højt tryk. Der er tvivl om de miljømæssige konsekvenser af denne form for udvinding.

Det var den tidligere VK-regering, der i 2010 gav Total og Nordsøfonden tilladelser til at efterforske og indvinde skifergas i Nordjylland og Nordsjælland.

Tilsyn advarer: Gasmarkedet på vej mod monopol

Norsk skifergas-ulykke: 70.000 fisk døde og tonsvis kemikalier lækket

Mere fra EnergiWatch

Green Power Denmark roser "historisk aftale"

Danmark bevæger sig med ny klimaaftale mod en grønnere, friere og mere elektrisk fremtid, lyder det fra brancheorganisation, mens projektudvikler kalder det ”afgørende”, at det vil gøre det lettere og hurtigere at sætte vedvarende energianlæg op på land.

DI: Politikerne har taget ansvaret på sig

Ny aftale om grøn varme og vedvarende energi skruer gevaldigt op for tempoet på den grønne omstilling, mens den vil frigøre Danmark fra brugen af russisk gas, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs