Corydon grillet om udskudt engrosmodel

Finansministeren måtte i Folketingssalen forsvare, at regeringen har udskudt engrosmodellen på grund af statsunderskud. Det handler om "prioritering," mente Corydon, mens Venstre kaldte sagen en "tilståelsessag."

Er det ikke problematisk, at regeringen ikke har råd til at indføre egne forslag, fordi dens økonomiske politik er så hullet?

Nogenlunde sådan lød det polemiske spørgsmål fra to Venstre-folk, Torsten Schack Pedersen og Mads Rørvig, til finansminister Bjarne Corydon (S), da der onsdag var debat i Folketingssalen. Spørgsmålet henviste til udskydelsen af engrosmodellen på elmarkedet, som egentlig skulle være sat i gang i 2015, men som regeringen for nylig udskød til 2016.

Årsagen var, at indførelsen ville give et engangstab i statskassen på en mia. kr. - et tab, som regeringen hellere ville tage i 2016, fordi det ellers sende Danmarks statsbudget på kant med EU's underskudsregler i 2015.

Statsunderskud årsag til udskudt elreform

Derfor havde Venstre hevet regeringens kassemester i Folketingssalen for at grille ham og høre, hvordan regeringen alligevel fandt råd til "gaver" til Enhedslisten og SF i finansloven, når engrosmodellen nu måtte udskydes.

Men Bjarne Corydon kunne ikke se noget problematisk i den beslutning. Tværtimod er der tale om ansvarlig politik, forklarede han.

Svært at passe ind

Corydon indledte med at fortælle, at udskydelsen også giver energibranchen ekstra tid til at implementere engrosmodel, som er blevet ændret væsentligt i forhold til udgangspunktet, men sagde så:

"Det har også spillet ind, at den reviderede engrosmodel forventes at give et engangstab til statskassen på omkring en mia. kr., og det er naturligvis vanskeligt i sidste øjeblik at indpasse nye større udgifter, og derfor er der ikke noget nyt i, at man har måttet prioritere, når man som regeringen fører en økonomisk ansvarlig politik," lød det fra den socialdemokratiske minister i en i øvrigt temmelig tom sal.

Helveg om eget forslag: Ville nok have skrevet det anderledes

Det gav Torsten Schack Pedersen dog ikke meget for og mindede finansministeren om, at der i regeringens orientering til Folketinget om udskydelsen af engrosmodellen klart står, at udskydelsen sker for ikke at komme på kant med EU's budgetregler.

"Det er jo en tilståelsessag," sagde Torsten Schack Pedersen og kritiserede, at regeringen ikke havde styr på sin egen økonomiske politik, når den dropper egne forslag, "fordi der simpelthen ikke er rum til det."

Herefter gik der for alvor verbal boksekamp i den.

Bizar diskussion

"Det forekommer mig at være en relativ bizar diskussion, at regeringen helt ansvarligt, og som alle kræver og ønsker, sørger for, at vi holder os på den rigtige side af de grænser, vi har bundet os til i modsætning til de forgængere, som vi overtog fra, og som vi har måtte rette op fra. Det forekommer mig helt ved siden af skiven at bebrejde regeringen det," skød finansministeren tilbage. 

"Jeg må sige, at det er mere bizart, at regeringen ikke gennemfører sin egen politik, fordi den ikke har penge til det," skød Venstre-ordføreren tilbage.

"Det, der foregår fra regeringens side, er det, der hedder prioritering. Det er det, som hele resten af Folketinget ønsker sig at se fra Venstre," afværgede Bjarne Corydon.

Så meget koster udskudt elreform

Senere kom Venstres Mads Rørvig også på banen og kaldte det for en "besynderlig" argumentation fra finansministeren, at regeringen er nødt til at udskyde engrosmodellen på grund af budgetreglerne, men at den alligevel fandt mere end en mia. kr. til at "please" finanslovspartnerne Enhedslisten og SF med.

"Det siger lidt om, hvor desperat regeringen," sagde Rørvig.

Corydon afviste igen:

"Der er ikke nogen, der har pleaset nogen i den her forbindelse," lød det fra finansministeren, der fortalte, at der i forhandlingerne med det parlamentariske grundlag var "prioriteret inden for ansvarlige rammer" til bl.a. et bedre sundhedsvæsen m.m.

"Og når det gælder den udmærkede engrosmodel, som er blevet et dyrere foretagende, end vi regnede med, da vi aftalte den, ja så bliver den også til virkelighed helt i overensstemmelse med, hvad vi har planlagt og helt i overenstemmelse med de krav og grænser, vi holder os inden for økonomisk."

Usexet engrosmodel sluger ingen stemmer

Borgerlige partier raser: Helveg har ført os bag lyset

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også