EnergiWatch

Ny momssvindel på energi breder sig over Europa

Kriminelle netværk begår omfattende momssvindel, når der handles med el og gas i Europa. Sådan lyder advarslen fra Europol og den europæiske energibranche, som frygter et nyt moms-mareridt i stil med det, der i slutningen af 00'erne kostede milliarder af euro på CO2-kvoteområdet.

Foto: Colourbox

I sidste halvdel af 00'erne mistede de europæiske statskasser 37,5 mia. kr. på grund af momssvindel med CO2-kvoter.

Årsagen var slap kontrol og tynd lovgivning, og blandt de værste syndere var det danske kvoteregister, som stod pivåbent for momssvindlerne.

Siden er der blevet rettet op på CO2-systemet, men mareridtet med momsfusk er nu ved at gentage sig igen - denne gang med momssvindel på handlen med el og gas i Europa.

Sådan lyder det i et fælles opråb fra de største europæiske energiorganisationer og fra det europæiske politisamarbejde Europol.

”De kriminelle netværk har nu rettet blikket på andre handelsvarer som gas og el, og vi frygter, at vi kan stå med et lige så stort problem som med svindlen med CO2-kvoter," fortæller Una Shortall, presseansvarlig i sammenslutningen af de europæiske energitilsyn, CEER, til EnergiWatch.

Sammen med ni andre europæiske energiorganisationer, der tæller både brancheforeninger, børser m.m., efterlyser de i et fælles initiativ handling fra de europæiske regeringer, og hos Europol stemmer man i.

"Et seriøst problem"

"Vi anser det som et serøst problem. For til trods for tiltag, der skulle modvirke momssvindlen, så modtager vi fortsat henvendelser fra politimyndigheder og erhvervslivet om, at organiserede kriminelle forsøger at infiltrere sektoren," fortæller pressechef i Europol, Søren Pedersen, til EnergiWatch.

Bliver der ikke gjort noget ved den nye momssvindel, kan EU igen opleve tab for milliarder af euro, advarer energiorganisationerne, som samtidig kritiserer hovedparten af EU-medlemslandene - herunder Danmark - for at sidde på deres hænder og se passivt til.

”Det er som om, de ikke forstår omfanget af problemet,” siger Una Shortall fra de europæiske energitilsyn - CEER.

Læs om mere det her: Momsfusk: Danmark halter - igen - efter med bekæmpelsen

Nye stråmænd på spil

Ifølge Europol bruger svindlerne i dag nogle af de samme metoder, som da der blev fusket med CO2-kvoter tilbage omkring 2009.

Dengang benyttede bagmændene sig af såkaldte momskarruseller, hvor de via stråmænd og falske identiteter let kunne fuppe systemet og stjæle moms for milliarder af euro på tværs af landegrænserne, fordi kontrollen var yderst ringe.

”I dag går svindlen lige fra oprettelsen af falske selskaber med det ene formål at stjæle millioner af euro i moms fra europæiske nationalstater og dermed fra almindelige borgere, til eksempelvis at misbruge navne på velrenommerede firmaer i markedet og dermed skade den legitime handel," forklarer Søren Pedersen fra Europol.

Det danske kvote-kup der aldrig blev opklaret

Europol vil ikke oplyse omfanget af svindlen, men Søren Pedersen bekræfter, at den Haag-baserede politienhed ”støtter efterforskning i en række sager.”

Foreløbig er der ikke blevet offentliggjort konkrete sager i EU, men Tysklands skattemyndigheder bekræftede i oktober, at de havde fundet momssvindel i den tyske el og gas-sektor, men ønskede ikke at give detaljer.

Desuden har den tysk-baserede energibørs European Energy Exchange bekræftet, at der er en række undersøgelser i gang på området.

Derudover har det også være forlydende i den britiske presse i foråret om sager, hvor momsindtægter fra el- og gashandel til skattevæsenet er gået tabt på grund af "forsvundne tradere". Ifølge Financial Times har de britiske myndigheder afhørt flere hundrede energihandlere i sagen.

 

De ti europæiske energiorganisationer bag advarslen er:

AIB - Association of Issuing Bodies

CEER - Council of European Energy Regulators

EACH - European Association of CCP Clearing Houses

EFET - European Federation of Energy Traders

ENTSO-E – European Network of Transmission System Operators for Electricity

EURELECTRIC – The Union of the Electricity Industry

Eurogas - består af 44 gasselskaber på engrosområdet

Europex – Association of European Energy Exchanges

GIE – Gas Infrastructure Europe

LEBA – London Energy Brokers Association

 

Mistanke om europæisk moms-svindel i energihandel

Milliardsvindel med klimakvoter

Mere fra EnergiWatch

Dansk energiselskab presset helt i bund

Et vanskeligt 2021 gav GNP Energy et stort tab og sendte egenkapital så langt ned, at der er tvivl om den fortsatte drift. Moderselskabet er dog kommet til undsætning, selvom det selv kæmper med et stort underskud og negativ egenkapital.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs