Energistyrelsen forudser højere elpris

I en ny fremskrivning forudser styrelsen, at elprisen i Nordpool-området (herunder Danmark) vil stige svagt frem mod 2016, hvor den forventes at tage et pænt nøk opad.
Foto: /ritzau/Sisse Dupont/
Foto: /ritzau/Sisse Dupont/

Det er særdeles vanskeligt at spå om fremtiden og i særdeleshed fremtiden på elmarkedet, men Energistyrelsen har gjort forsøget på ny.

I en ny fremskrivning forudser styrelsen, at elprisen i Nordpool-området (herunder Danmark) vil stige svagt frem mod 2016, hvor den forventes at tage et pænt nøk opad og befinde sig over 30 øre/kWh frem mod 2022.

"Den underliggende stigende tendens skyldes stigning i brændselspriserne og i det øvre elprisforløb kvoteprisen. Hertil kommer effekten af skrotninger og reduceret reserveeffekt fra omkring 2016 og nye finske kernekraftværker fra 2018 kombineret med øget efterspørgsel efter el og øget eleksport ud af Norden," skriver Energistyrelsen i rapporten 'Danmarks energi og klimafremskrivning 2014'.

Energistyrelsen forsøgte sig senest med en elprisprognose i 2012, men ramte 30 pct. ved siden af den faktiske udvikling, og styrelsen gør da også opmærksom på, at den nyeste prognose i sagen natur er meget usikker.

Elprisen påvirkes af så forskellige faktorer som nedbørsmængder i Norden, CO2-kvotepriser og vindforhold, og derfor har styrelsen udført en række følsomhedsberegninger, der viser, hvordan elprisen forventes at udvikle sig under forskellige forudsætninger.

Energistyrelsens forskellige bud på elprisudviklingen ser således ud:

Kilde: Danmarks Energi og Klimafremskrivning 2014 (s. 48)

Analytiker: Danmark går glip af egen el-satsning

Danmark i slutspurt for kortsigtet PSO-løsning

Briter sætter navn på kabelforbindelse til Danmark

Grønt lys til verdens længste strømkabler

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåJob

Se flere jobs