EnergiWatch

Efter gult kort: Cañete klarer første forhindring

Selvom spansk kommissærkandidats interesseerklæring blev ændret imod regler, godkendte retsudvalg erklæringen.

Foto: EC

Den kontroversielle spanske kandidat Miguel Arias Cañete har klaret den første forhindring på vej mod posten som EU-kommissær for klima og energi.

EU-Parlamentets retsudvalg har mandag stemt og godkendt spanierens erklæring om personlige økonomiske interesser, efter at en afgørelse om hans skæbne blev udsat i sidste uge, da han tilsyneladende havde ændret i erklæringen efter deadline.

11 ud af 19 i retsudvalget stemte for at godkende spanierens erklæring, deriblandt den borgerlige EPP-gruppe, mens den næststørste gruppe, socialdemokraterne, var splittet. Her stemte halvdelen for, mens den anden halvdel undlod at stemme.

Det betyder imidlertid ikke, at Cañete nu kan kalde sig kommissær.

Den beslutning ligger i første omgang hos Europaparlamentets miljø- og industriudvalg, som skal tage stilling til sagen, formentlig tirsdag, og senere skal hele parlamentet stemme om det samlede kommissærhold, hvilket er planlagt til 22. oktober.

Spanierens interesseerklæring var blevet ændret et par gange i løbet af de sidste 72 timer før høringen, hvilket er imod reglerne.

Problematikken omkring Cañetes personlige interesser blev et grundtema under høringen, hvor de politiske grupper i udvalget delte sig i to.

Parlamentets største gruppe, den borgerlige EPP-gruppe, som Cañete selv tilhører, begyndte at klappe, når spanieren svarede.

Eksempelvis høstede han et bifald på et svar om, at han "altid havde betalt sin skat."

Cañete har indtil 2012 været bestyrelsesformand for firmaet Petrolifera Ducar, som tanker olie på skibe til havs - en metode som beskyldes for at forårsage spild af olie.

Fredsaftale om udnævnelsen af ny EU-kommission vakler

Cañetes skæbne afgøres tidligst mandag

Magtkampe kan blive Cañetes redning

EU-høring: Kontroversiel slovener får det svært

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs