EnergiWatch

Lidegaard slipper for den skarpeste kritik

Sagen om rodet i solcellelovgivningen koster den nuværende udenrigsminister den tredjeskarpeste kritik, der kan gives af statsrevisorerne.

Martin Lidegaard (R) får statsrevisorernes tredjehårdeste kritik i den såkaldte solcellesag.

Statsrevisorerne "kritiserer skarpt", at daværende klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) ikke har givet Folketinget fyldestgørende oplysninger i solcellesagen.

Det er den tredjehårdeste kritik, som statsrevisorerne kan give.

Den hårde kritik får Martin Lidegaard for ikke at have oplyst Folketinget om huller i solcelleloven, inden den blev vedtaget. Inden vedtagelsen var Lidegaard i et notat orienteret om hullerne i loven, der ifølge Berlingske kan ende med at koste op mod 1,8 milliarder kroner.

"I enkelte tilfælde fremgår det, at Martin Lidegaard bevidst ikke har givet fyldestgørende oplysninger til Folketinget," siger formand for statsrevisorerne, Peder Larsen (SF), om kritikken.

Der var spekuleret i, at statsrevisorerne ville give Lidegaard en hårdere kritik på sin "karakterskala", men det berettiger sagen ikke til, mener de.

"Der er grund til at kritisere det her skarpt. Vi er enige om, at kritikken er passende ved den her lejlighed," siger statsrevisor Kristian Jensen (V).

Videre til Energiudvalget

Som klimaminister fik Martin Lidegaard en næse, men statsrevisorerne ønskede at undersøge sagen yderligere inklusive det lovforberedende arbejde. Og det er denne rapport, som nu kaster skarp kritik af den radikale politiker af sig.

Politisk kommentator Hans Engell siger til TV 2 News, at "skarp kritik" svarer til en 6-7 stykker på en skala fra 0 til 10.

"Nu ryger beretningen over til Folketingets Energiudvalg, og det er her de kommer til at afgøre om sagen skal få konsekvenser for Lidegaard, der senere er blevet udenrigsminister," siger Engel, som oplister tre muligheder.

Den første er, at Energiudvalget stiller sig tilfreds med kritikken og det faktum, at Lidegaard allerede har modtaget en næse. Det andet er, at et flertal i Udvalget vil yderligere til bunds med en beretning, der kan give udenrigsministeren en næse mere.

Et gok i nødden lige meget hvad

Den sidste og langt mest alvorlige mulighed er hvis et flertal i Energiudvalget mener, at der er tale om en overtrædelse af ministeransvarlighedsloven, fordi han ikke har videregivet informationer, som han skal. Det kan potentiel dannes mellem de borgerlige og SF, der i dag, i modsætning til Enhedslisten, ikke har villet afvise hårdere konsekvenser.

"Hvis et flertal i udvalget mener, at han har brudt loven om ministeransvar, skal den derefter til udvalget for forretningsorden. Men det vil jeg se før jeg tror det. Jeg har svært ved at tro, at det kan føre til en rigsretssag, men han vil få et yderligere gok i nødden," siger Hans Engell til TV 2 News.

"Hvis man har vildledt Folketinget med fuldt overlæg er det en alvorlig sag, også selvom man har skiftet ministerium," sagde SF's politiske ordfører Jonas Dahl tidligere i dag, da han blev spurgt ind til om Martin Lidegaard var fredet af det tidligere regeringsparti.

Hele beretningen kan findes her.

Solcellesag: Lidegaard står til den skarpeste kritik

Minister: Energitiltag i EU snegler sig frem

Forfremmet trods skrammer

Mere fra EnergiWatch

EKF-lån står bag stor australsk ordre til Vestas

Den danske mølleproducent skal levere 122 møller til et projekt i Australien, som EKF Danmarks Eksportkredit har ydet et milliardstort lån til. Der er tale om et projekt, hvor man har tænkt kreativt undervejs, fortæller direktør i EKF Danmarks Eksportkredit.

De grønne bæredygtige fonde er også sorte

I Danmark har 109 ud af de i alt 244 grønne såkaldte artikel 9-fonde placeret kundernes penge i selskaber, der baserer dele af sin forretning på fossil energi eller flyindustrien, skriver Børsen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs