Danmark opgiver EU-kamp - vil forhandle PSO-afgift

EU fastholder, at den omstridte PSO-afgift er traktatstridig. Derfor giver regeringen nu efter og ændrer strategi. Opdateret.
Foto: Joachim Adrian, Polfoto
Foto: Joachim Adrian, Polfoto

Siden forsommeren har klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) og hans embedsmænd forsøgt at overbevise EU om, at den såkaldte PSO-afgift, der finansierer den grønne omstilling, ikke er traktatstridig, som EU-Kommissionen tidligere har påpeget.

Nu lader det dog til, at ministeren giver op.

I en pressemeddelelse her til morgen oplyser Klima- og energiministeriet, at EU-kommissionen før weekenden sendte et brev til Energistyrelsen, hvor budskabet igen var, at PSO-afgiften var traktatstridig, fordi Danmark giver støtte til producenter af vedvarende energi i Danmark, men ikke til dem, der laver det i udlandet og sælger det i Danmark. Derfor lægger ministeren nu strategien om.

"Sagen har skabt usikkerhed blandt både virksomheder og borgere om afregningspriser på el og om de lempelser af PSO’en vi gennemførte i vækstaftalen. Den usikkerhed kan vi ikke leve med. Jeg vil derfor personligt følge op over for konkurrencekommissær Almunia, så vi hurtigst muligt kan finde en stabil løsning,” udtaler klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen.

Bedre med forhandlinger

Til Dr.dk siger han videre:

"Der sidder temmelig mange mennesker og venter på, at vi kan få bragt denne sag ud af verden, blandt andet folk med solceller. Og vi står ved en skillevej, hvor vi kan vælge et langstrakt forløb mod kommission og risikere, at folk kommer i klemme. Eller gå i forhandling med EU-kommissæren om at ændre det danske stystem," siger Rasmus Helveg Petersen og fortæller, at han vil ændre ordningen for den del af el-systemet, der går over grænserne.

PSO-afgiften består af opkrævninger af 47,2 mia. kr. frem til 2020, der skal finansiere den grønne danske omstilling, men ministeren afviser over for Dr.dk, at de nye ændringer vil udgøre en trussel mod støttesystemet.

Rasmus Helveg Petersen oplyser samtidig i dagens pressemeddelelse, at han håber på en hurtig løsning:

”Det er vigtigt, at der findes en snarlig og smidig løsning på sagen, så vi kan komme videre med de verserende statsstøttesager om vind og sol, som afventer en afgørelse i Kommissionen, og så vi kan få gennemført de PSO-relaterede dele af vækstaftalen, som netop er indgået”, udtaler Rasmus Helveg Petersen.

Læs interview med Rasmus Helveg Petersen her.

Helveg: EU afgør løsning af ekstraregning til møllenaboer

PSO-rabat er en dråbe i havet

Grøn elafgift kommer til at gøre ondt

V savner svar på ekstraregning til møllenaboer

Skjult regning i ny elafgift til private

Skattekroner skal gøre dyr vindstrøm billig

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også