FN: Klimaskaderne er tæt på uoprettelige

En lækket kladde af FNs klimapanels statusrapport har ramt en række medier. Konklusionerne er dystre frem mod Københavner-topmøde.
Foto: Martin Meissner/AP/Ritzau
Foto: Martin Meissner/AP/Ritzau

Klokken er nærmere fem minutter over end fem minutter i.

Det er konklusionen i en lækket version af en rapport fra FNs klimapanel, hvor det fremgår, at kloden nærmer sig uoprettelige klimaskader med hastige skridt.

"Fortsatte udledninger af drivhusgasser vil forårsage yderligere opvarmning og langsigtede forandringer af alle dele af klimasystemet, øge sandsynligheden for alvorlige, gennemtrængende og irreversible konsekvenser for mennesker og økosystemer," lyder det ifølge flere internationale medier, som er kommet i besiddelse af statusrapporten.

Global klimafond på plads

Som grund til en skærpet tone i vurderingen af klodens tilstand, ligger klimapanelet blandt andet, at den globale temperaturstigning er på nippet til at gøre afsmeltningen af den grønlandske indlandsis umulig at stoppe.

Selvom den globale temperaturstigning endnu ikke har nået én grad, så skriver AP, at tallet kan nå næsten fire grader omkring 2100. Det er med andre ord omkring det dobbelte af den internationalt vedtagede grænse på to grader.

Rapporten bliver fremlagt i slutningen af oktober, hvor både forskere og repræsentanter fra alverdens lande kommer til København for at diskutere rapportens fund.

Minister: Rapport kræver handling nu

Klimaforandringer rammer fattige lande på kreditten

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også